Kocamaz: “monoray’ı Toplu Taşımacılar Yapsın. Çünkü Ekmek Onlardan Bölünecek”

Kocamaz: “monoray’ı Toplu Taşımacılar Yapsın. Çünkü Ekmek Onlardan Bölünecek”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, henüz fikir aşamasında olan Monoray Sistemi’ni toplu taşıma işini yapan, bundan ekmek yiyenlerin yapmasının öncelikleri olduğunu belirterek, “Çünkü ekmek onlardan bölünecek. Bir araya gelerek, gerekirse kredi kullanarak bu sistemi hayata geçirmelerini ve onun ekmeğini yemeye devam etmelerini istiyoruz” dedi.
Başkan Kocamaz, kentin ulaşım sorununun çözümü için tartışmaya açtıkları Monoray Sistemi ile ilgili görüşlerini İHA muhabirine anlattı. Monoray Sistemi’nin şu anda fikir aşamasında olduğunu ifade eden Kocamaz, yaptırdıkları araştırmalarda kentin en önemli sorununun altyapı, onun ardından da ulaşım problemi olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Mersin’de bin 400’ün üzerinde şehir içerisinde dolaşan dolmuş olduğuna dikkat çeken Kocamaz, Artık dünyanın gelişmiş ülkelerinde dolmuşu göremezsiniz. Bunların daha disipline edilmiş, daha düzgün toplu taşımalara dönüştürülmesi gerekiyor. Geçen hafta yaptığımız Monoray Sistemi ile ilgili açıklamada da bunu bir kez daha herkesin dikkatine sunmuştuk” diye konuştu.
“YERDEN RAYLI SİSTEM KEŞMEKEŞLİĞİ DAHA DA ARTIRIR”
Kentin ulaşım sorununa çare bulmak için araştırmalar yaptıklarını aktaran Kocamaz, Mersin’in yollarının dar olduğunu, yerden bir raylı sistem yapmanın ise yolların bugünkü keşmekeşliğini daha da artırabileceğini ve sıkıntı oluşturabileceğini dile getirdi. Bir alternatif olarak yukarıdan taşımayı yani Monoray Sistemi’ni düşündüklerini vurgulayan Kocamaz, “O zaman yollarımız bugünkü konumuyla yine kullanılmaya devam edecek. Tabi kesinleşmiş bir şey yok ama ileriki günlerde daha da netleşecek. Biz araştırıyoruz zaten bunları. O yolların dar olmasından kaynaklanan bir tercih. Tabi biraz daha tartışılacak. Biz zaten o günkü toplantıyı vatandaş bilgilensin, sivil toplum örgütleri ne yapıldığını görsün diye düzenledik” ifadelerini kullandı.
“ÖNCELİĞİMİZ TOPLU TAŞIMADAN EKMEK YİYENLERİN BU İŞİ YAPMASI”
İlk toplantının izlenimlerinin olumlu olduğunu da belirten Kocamaz, projenin uygulanabilirliğine karar verildikten ve Bakanlıklardan izinleri aldıktan sonra en kısa sürede Monoray Sistemi’ni hayata geçirmeyi düşündüklerinin altını çizdi. “2015 yılı içerisinde bunun ihalesi inşallah tamamlanır” diyen Kocamaz, sistemin hayata geçirilmesi konusunda da 3 ayrı yöntem üzerinde durduklarını söyledi. Daha önce toplu taşıma işiyle uğraşan kooperatif ve oda başkanlarıyla bir toplantı yaptıklarını ve Monoray Sistemi’ni öncelikle onların yapmasını önerdiğini anlatan Kocamaz, şöyle devam etti: “Bu arkadaşlara, ‘gelin bunu siz yapın’ dedim. Bu hem maliyeti daha düşük hem de çok sağlıklı ve kazaya meydan vermeyecek bir proje. Ondan kaynaklanan bir tercih. İnşallah onlar yapar. Benim önceliğim toplu taşımacılar. Çünkü ekmek onlardan bölünecek. Neticede ekmek ortada. Kendileri yaparsa o ekmeği yemeye devam ederler. Ama başkası yaparsa o ekmeğe birileri ortak olur. Onlar yaparsa dolmuşları yukarıdan toplayıcı olarak kullanıp, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda monoray ile taşımak olabilir. Böyle bir öneri sunduk. Monoray sistemini bu kentte toplu taşıma işini yapan, bundan ekmek yiyenlerin yapması önceliğimizdir. İnşallah öncelikli düşüncemiz, toplu taşıma işiyle uğraşan vatandaşlarımızın bir araya gelerek, gerekirse kredi kullanarak bu sistemi hayata geçirmeleri ve onun ekmeğini bundan sonra da yemeye devam etmeleri.”
Diğer iki yöntemin ise yap-işlet-devret modeli ya da belediye olarak kendilerinin yapması olduğunu belirten Kocamaz, “Belediye olarak yapılmayacak bir proje de değil ama benim önceliğim bunu halihazır ulaşım işiyle iştigal eden, oradan ekmek yiyen vatandaşlarımız bir araya gelsinler yapsınlar” şeklinde konuştu.