Konya’da Üzüm Hasadı

Konya’da Üzüm Hasadı

Konya’da, ’İyi Tarım Uygulaması’ ile yetiştirilen üzüm törenle hasat edildi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün katkılarıyla Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ’İyi Tarım Uygulaması’ yapılan Gaziler ve Yağcı Mahallelerinde hasat sevinci yaşandı. Hasat Şenliği’ne Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Hadim Kaymakamı Mutlu Köksal, Konya Ovası Projesi (KOP) İdaresi İyi Tarım Uygulamaları Ekip Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, Konya Ticaret Borsası (KTB) Meclis Üyesi Özkan Taşpınar, yetkililer ve üreticiler katıldı.
Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan Gaziler ve Yağcı Mahallesindeki İyi Tarım Uygulaması yapılan bağ ve bahçeleri gezen heyet, incelemelerde bulunarak 84 üreticiyle bin 18 dekar alanda uygulamaya konulan çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Heyet, daha sonra hasat şenliğinin yapılacağı Göksu Nehri Yerköprü Şelalesi Mevkisine geçti.
Şenliğin açılış konuşmasını yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, "Aladağ Vadisi’nde, yani uygun rakımın sağlandığı bu bölgede, tarım, sebzecilik, örtü altı seracılık adına çok önemli bir potansiyel var. İlimiz bağcılığı şu anda 95 bin dekar ve 65 bin tonluk bir üretimi yapsa da hedefimiz 300 bin dekarlık bağ alanına 200 bin tonluk üzüm üretimine kavuşturmak. Bunu yapmak mümkün ve bu potansiyel var. İyi Tarım Uygulaması yapılan bağlarda yaptığımız incelemelerde, üretirken kaliteyi gerçekleştirme adına neler yapılması gerektiğini bilir de buna göre hareket edilirse daha iyi sonuçlar alındığını gördük. Ben, çiftçilerimizi bu uygulamaya ikna edip onlara bu eğitimi veren çalışan arkadaşlarımıza ve Türkiye’de bir ilk olan bu uygulamayı kabul eden çiftçilerimizi, Türkiye’ye örnek olduklarından dolayı çok teşekkür ediyorum" dedi.
KOP İdaresi İyi Tarım Uygulamaları Ekip Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu ise, "Burada en önemli politikalardan biri, katma değeri yüksek ürünlere insanlarımızı yöneltmek, bu ürünlerle tanıştırmak ve bu ürünleri en iyi şekilde üretme ile pazarlamanın alt yapısını oluşturmaktır. KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin de bu bölgeler için planladığı husus da budur" diye konuştu.
Konya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Özkan Taşpınar ise, "İyi Tarım Uygulamaları’nın neticesinde bu yolla üretilmiş meyveden yiyen vatandaşımız memnun, üreten çiftçimiz memnun, tüccarımız memnun, sanayicimiz memnun. Bundan dolayı İyi Tarım Uygulamaları ve organik tarımın artırılmasına yönelik çalışmaları destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Şenlik yeni hasat yapılan üzümlerin ikramı ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.