Kötü Karne Yolun Sonu Değil Başlangıcı Olabilir

Kötü Karne Yolun Sonu Değil Başlangıcı Olabilir

Acıbadem Adana Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Göksu Telmaç, ailelere karne aracılığı ile çocukların yanlışlarını görmeleri için bir fırsat oluşturulduğunu belirterek, ailelerin çocuklarını başarılı olamadıkları dersi tekrar çalışmaya yöneltmeleri gerektiğini bildirdi.
Psikolog Göksu Telmaç, iyi karne getiren öğrencilerin hem kendilerinde hem ailelerinde büyük bir sevinç yaşanırken elinde düşük notların olduğu bir karne ile okuldan çıkan ama adımları geri geri giden öğrencilerin de bir o kadar çok olduğunu hatırlatarak, “Onları kırık bir karne sonucu kimi zaman öfke ve ceza hatta şiddet bile evde bekliyor olabilir. Aileler bazen kötü notlara verecekleri tepkileri ayarlamayı maalesef beceremeyebiliyorlar” dedi.
Her ebeveynin çocuğunun iyiliğini ve başarısını arzu edeceğini söyleyen Telmaç, "Anne-babaların çocukları için hayallerinde belirlediği bir konum vardır ve çocuğunun o konuma gelmesi için ona olabildiğince yardımcı olmaya çabalarlar. Çocuk ise bu hayali konumdan uzaklaştığında anne-babanın kaygı ve öfkesi artar. Bunun temelinde ise mükemmeliyetçilik yatar. Eğer çocuğunuzu sahip olmadığı bir potansiyele sığdırmaya çalışırsanız yaşanan gerçek dışı bu süreç, gerçek dışı sonuçlara sebep olacaktır” diye konuştu. Telmaç, çocuğun anne babasını hayal kırıklığına uğratmama adına yalanlara başvurabileceğini, istenilen yere gelemediği takdirde ise zayıf bir benlik algısı ile depresif bir yaşam sürebileceğine dikkat çekti
"BIRAKIN KENDİNİ OLDUĞU GİBİ KABUL ETSİN"
Ailelerin ve çocukların yanlış soruların yüzüne bile bakmadıklarını sadece doğruların ne kadar artıp azaldığı ile ilgilendiklerini söyleyen Psikolog Göksu Telmaç, “Oysaki karne aracılığı ile çocukların yanlışlarını görmeleri için bir fırsat oluşturulmuş durumda. Bunun sonucunda aileler çocuklarını başarılı olamadıkları dersi tekrar çalışmaya ve üzerinde daha fazla vakit harcamaya yöneltmelidirler. Ebeveynler çocuklarına doğrularını, yanlışlarını, eksiklerini ve en önemlisi de kendilerini oldukları gibi sevmeleri gerektiğini öğretsinler” dedi.
Psikolog Telmaç, anne ve babaların karne gününde verdikleri tepkiler ne kadar aşırı olursa, çocukların da bu işin sorumluluğundan o derece kaçacağını söyleyip anne-babaları, “Bunun sonucunda sorun geride kalır ve yaşanan çatışma öne çıkar. Çocuk ders başarısını tamamen unutur hatta ebeveynlerine karşı öfke ve kırgınlık beslemeye başlar” diyerek uyardı.
Toplum olarak düştüğümüz bazı yanılgılar olduğunu anlatan Psikolog Telmaç, “Herkes tabii ki başarıyı sever ve ister ama bizler fazlasıyla iyi nota, doğru yanıt sayısına önem veriyor durumdayız. Karne, çocuğa ve ailesine derslerin hangisinde başarılı olup olmadığını söyler. Düşük notlar ise onun sadece hangi derslerde desteğe ihtiyacı olduğunu göstermek içindir. Anne babaların da buna uygun tepki vermeleri gerekir” dedi. Telmaç, çocuğun başarı gösteremediği dersler için ek ders, varsa kronik problemler için de psikolojik destek sağlamanın ailelerin çocukları için düşünecekleri ilk şey olması gerektiğini kaydetti.