KÖYCEĞİZ SEL VE LODOSA TESLİM

KÖYCEĞİZ SEL VE LODOSA TESLİM

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde sağanak yağışla birlikte etkili olan Lodos hayatı olumsuz yönde etkiledi. Sokakların göle döndüğü Köyceğiz merkez ve Karabatak Mahallesi bazı iş yeri ve evlere su bastı.
Köyceğize bağlı Çandır, Sultaniye, Hamitköy, Zaferler Mahallelerinde ise, birçok arazi sular altında kaldı. Mahallelere ulaşan çarşı merkezinden giden yol sular altında kalarak ulaşıma kapatılırken Köyceğiz İlçesi sele ve lodosa teslim oldu.
Dalaman Meteoroloji Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Güney ve Güneydoğu yönlerinden esen rüzgârın şiddeti saatte 60-70 kilometreyi geçti. Rüzgârın açık denizde hızının ise saatte 90 kilometreyi bulduğu bildirildi. Salı günü akşam saatlerine kadar sürmesi beklenen fırtına nedeniyle balıkçıların denize açılmamaları uyarısında bulunuldu. Göldeki rüzgâr ve beraberinde etkili olan dalgalar ilçede yaşamı olumsuz etkiledi. Vatandaşlar mecbur kalmadıkça dışarı çıkmazken, Göl kenarındaki restoran ve kafeteryalar da kepenk açmadı.
Kordona çarpan dalgalar yürüyüş yoluna kadar taştı. Limanda demirli bulunan tekne sahipleri tarafından halatları sıkılaştırıldı. Bölgede, yarın da saatteki hızı 80 ila 90 kilometre arasında değişecek fırtınanın etkili olması bekleniyor.
Alınan önlemleri yerinde denetleyen Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, “Lodos esiyor. Hemen hemen on santim daha taşma olursa evlere su girme olasılığı çok yüksek. Bizim şu an için yapabileceğimiz elimizden gelen hiçbir şey yok. Hem Delta; hem de Karabatak Mahallesi bölgesi lodosun etkisi ile dolu bir şekilde. Vatandaşlar tedirgin inşallah gece bir sıkıntı yaşamayız. Bizde belediye olarak teyakkuz halindeyiz. Hamitköy, Zaferler, Ekincik, Sultaniye Mahallelerine Askerlik Şubesi önünden giden yolu geliş gidiş olarak ulaşıma kapattık. Bu bölgede de hem kotun hem de lodos etkisi ve buna birde aşırı yağmur ile birlikte Kargıcak Çayı, Yuvarlak Çayı, Namnam Çayının da göle akması da suyun kabarmasına neden oldu. Birde arkadaşların Dalyan Kanalında Dalyan Su Ürünleri Kooperatifin (DALKO) balık tesislerinin göldeki tellerinde oluşan kapalılık olduğunu söylüyorlar; gidip orayı da göreceğiz. Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü Köyceğiz Gölü ile ilgili olarak bir Göl Yönetiminin kurulması lazım. Bu tür olumsuzluklar yaşanmasın. Şu an için tehlikenin sınırındayız. Lodos gece şiddetlenirse dalga boyu yükselirse o zaman korkulu anlar yaşanır. İnşallah bu olmaz. Ama biz gece boyunca çalışma yapacağız” dedi.
Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale ise; “Sabah saatlerinde başlayan ve halen devam eden lodostan dolayı gölümüz ve kanallarımızda şişmeler gerçekleşti.. Bunu ilgili birimlerimiz inceliyor. Şu anda gördüğünüz gibi suda bir yükselme var. Bunla ilgili olarak ilgili birimlerimiz vatandaşlarımızı uyarıyor. Elimizden geleni yapacağız. Tabii ki Allah’tan gelen bir şey; bizde önlemlerimizi alıp, sıkıntısı olanlara yardımcı olacağız. Şu an için sular çok yaklaştı. Başta Belediyenin Delta Tesisleri ve birkaç ev ve iş yerine su girdi. Büyük bir zara görünmüyor. Ayrıca vatandaşların iddiası doğrultusunda DALKO tesislerini inceledik sıkıntılı bir durum görmedik. Bölgede Afat ekipleri de hazır beklemektedir. Su çekildikten sonrada afet ekipleri bölgede hasar tespit çalışması yapacaklar” diye konuştu.