Kraliçe İncirinin Fiyatının Düşmesi Çiftçiyi Üzdü

Kraliçe İncirinin Fiyatının Düşmesi Çiftçiyi Üzdü

Bursa’nın belirli bölgelerinde yetişen dünyaca meşhur siyah incirdeki ani fiyat düşüşü çiftçiyi mağdur etti.
Bursa’nın Osmangazi ilçesinde, Çağlıyan Mahallesi’nde bir araya gelen Ziraat Odası başkanları, incir fiyatlarındaki düşüşü ele aldı. İngiliz kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren ve dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen Bursa siyahında bu sene dolu ve şiddetli yağmurlar neticesinde büyük rekolte ve kalite kaybı olduğu öğrenildi. Sezon açılışında 5 lira olan incirin fiyatının bir hafta içinde 2 liraya düşmesi firmaların anlaştığı iddialarını gündeme getirdi.
Toplantıda konuşan Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, “Kendi malımızı ihraç etmedikçe, teşkilatlanmadıkça daha çok çile çekeriz. Köylü üretmezse şehirde hayat olmaz. Köylü bir sene mal üretmese elindeki kaynaklar ile kendini geçindirir, ancak şehirde yaşayanlar ciddi anlamda zorluk çeker. En zengin köyden en zengin adamı getirseler, eskiyen traktörünü değiştirmesi için kredi çekmek zorunda. Tarımdan kazandığı parayla bu işi yapamaz” dedi.
Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına ise, “İncir fiyatlarındaki düşüşlerden dolayı Rekabet Kurulu’nu göreve davet ediyoruz. Maliyetlerin bu kadar yüksek olması ve çiftçimiz en kaliteli incirleri seçmesine rağmen, ihracatlık incirin kilosu bir haftada 5 liradan 2 liraya düşmesi çiftçi için bir katliamdır. Avrupa’dan aldığımız bilgiye göre incirin fiyatı düşmüyor, aksine yükseliyor. Ancak bu üreticiye yansımıyor” diye konuştu.
Bursa’dan yılda ortalama 40 milyar dolarlık siyah incir ihraç ediliyor.