KTO’DA İSTİŞARE TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR

KTO’DA İSTİŞARE TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR

Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen meslek komiteleri istişare toplantıları yoğun katılımla devam ediyor.
Elektrik sektöründen temsilcilerin yer aldığı 26. ve 51. meslek komitelerinin toplantısı Konya Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Yönetim Kurulu Üyesi Cihangir Mıhoğlu, 26. ve 51. meslek komiteleri üyeleri, MEDAŞ Genel Müdürü Muhittin Murat, MEDAŞ yetkilileri ile komiteye bağlı çok sayıda oda üyesi katıldı. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada gündemdeki ekonomik konular ve sektör ile ilgili değerlendirmede bulundu. Başkan Öztürk, “Günümüzde öne çıkan kavram şehirlerin rekabetidir. Şehirlerin enerji ve gıda güvenliğine yaptıkları yatırımlar gelecekte bu rekabette belirleyici rol oynayacaktır. Konya gıda sektöründe Türkiye’de ve dünyada önde gelen bir şehirdir. Bu sektörde yapılan yatırımlarla gelecekte de bu özelliği devam edecektir. Şehrimiz enerji sektöründe de bir atılım içerisine girmiştir. Karapınar bölgemizde yapılacak güneş enerjisi ve termik santral yatırımları hem şehrimize, hem de Türkiye’nin enerji sektörüne büyük katkı sağlayacaktır. Şehrimiz elektrik sektörü için gelecekte büyük bir potansiyel mevcut olduğu görülmektedir. Bugünden sektörün daha da ilerlemesi ve sektörde yer alan üyelerimizin sorunlarının giderilmesine yönelik komitelerimiz çok başarılı çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bunun yanında her iki komitemizin de en büyük sorunu elektrik dağıtım şirketi ile olan sorunları konusunda odamıza yoğun müracaatlar bulunmaktadır. MEDAŞ özelleştirme ile imtiyazlı ticaret hakkı kazanmıştır. Bu imtiyazlı hak ile MEDAŞ, aynı sektörde iş yaptığı diğer özel sektör işletmelerini kendisine mahkum olarak görmektedir. Bu anlayış birbiri ile ticaret yaparak çalışan özel sektör mantığına aykırıdır. Asıl sorun buradan kaynaklanmaktadır. MEDAŞ ile burada bulunan sektör temsilcisi üyelerimiz geçen sürede ortak bir yol bulamamışlarsa arada ciddi bir iletişim eksikliği bulunduğunu göstermektedir. Bu iletişim sorunu çözümlenirse bundan en çok MEDAŞ istifade eder” dedi.
26. ve 51. meslek komiteleri adına konuşmasını yapan KTO Meclis Üyesi Lütfi Can Başaran da sektör temsilcilerinin MEDAŞ ile yaşadığı sorunlar hakkında açıklama yaptı. Başaran, “Geçmişte şehrimiz elektrik sektörünün temsilcilerinin yer aldığı kurumlar ile birlikte MEDAŞ ile çeşitli görüşmeler yaptık. Her toplantıda MEDAŞ yetkililerinin piyasa oyuncuları ile iyi ilişkiler içerisinde çalışacaklarını, problemleri ve sorunları en aza indireceklerini söylemelerine rağmen elektrik mühendislerinin ve elektrikçilerin işini daha kolaylaştıracak uygulamalar da pek bir değişiklik olmadı. MEDAŞ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yönetmeliklerini, EPDK yönetmeliklerini ve şartnamelerini kendi çıkarı doğrultusunda istediği gibi yorumlayarak, değiştirerek uygulama yolunu seçti. MEDAŞ’ın yatırım programlarından paydaşların haberi olmaması şehir ve ülke ekonomisine zarar vermektedir. Devlet zamanındaki kullanılan yatırım bütçesinin 10 misli yatırım bütçesi olmasına rağmen, bizler hizmet alamaz hizmet veremez duruma geldik” şeklinde konuştu. Toplantıda söz alan sektör temsilcileri de yönetmeliklerin uygulanmasında bölgeler arasındaki farklıların giderilerek MEDAŞ’ın tüm bölgelerde aynı uygulamayı yapması gerekliliğini dile getirdi.
MEDAŞ Genel Müdürü Muhittin Murat da kendisine yöneltilen soruları cevaplamak için söz alarak MEDAŞ’ın uygulamaları hakkında bilgi verdi.
MEDAŞ’ın tüm bölgelerinde ortak mevzuat çıkarılması konusunda KTO Başkanı Selçuk Öztürk’ün teklifi üzerine KTO üyelerinden 5 kişilik bir komisyon oluşturuldu. Komisyonun mevzuatın tekleştirilmesi konusunda MEDAŞ Genel Müdür Yardımcıları ile ortak bir çalışma yapması fikri benimsendi.