Kurban fiyatları belli oldu/ İşte il il kurban fiyatları

Kurban fiyatları belli oldu/ İşte il il kurban fiyatları

TZOB Başkanı Bayraktar, kurban alacak vatandaşları bilgilendirmek için düzenlediği basın toplantısında illere göre ortalama kurbanlık fiyatlarını küçük baş ve büyük baş olmak üzere açıkladı.




Bayraktar, “İslam âlemi olarak Kurban Bayramı’nı bu yıl 4 Ekim’de kutlamaya başlayacağız. Mübarek Kurban Bayramı’na 8 gün kaldı. Ülkemize ve bütün İslam dünyasına şimdiden hayırlı, huzurlu bir bayram diliyorum. Müslümanlar için yerine getirilmesi gereken önemli bir görev olan kurban ibadeti, Allah’a yakınlaşmayı, insanlar arasında dayanışma ve paylaşımı amaçlar. Kurban, komşusu açken tok yatmama davranışının, insan olmanın bir gereği olduğunu bize hatırlatır. Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerde Kurban Bayramı bu coşkuyla kutlanırken, bu dönem kurban kesimi dolayısıyla da et tüketiminin olağanüstü arttığı bir dönemdir. Çok kısa zamana yığılan canlı hayvan talebi de çeşitli sıkıntıları beraberinde getirmektedir. 3-4 gün içinde milyonlarca hayvan kurban olarak kesilmekte, bu talebi karşılamakta üreticiler zorlanmakta, ulaşım, barınma, kurban alanı sağlama gibi sorunlar da baş göstermektedir" dedi.

İl il kurban fiyatları değişebilir

Türkiye’de kurban bayramlarında ortalama olarak 2 milyondan fazla küçükbaş, 800 bin baştan fazla da büyükbaş hayvan kesildiğini ifade eden Bayraktar, “4 günlük bayram süresince 3 milyon dolayında hayvanın kesimi yapılmaktadır. Kurbanlık satışları illere ve bölgelere göre farklılık arz etmektedir. Kimi yerlerde canlı kilogram ve et fiyatı üzerinden, kimi bölgelerimizde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapılmaktadır” diye konuştu.

Ziraat odalarından alınan bilgilere göre bu yılki kurban döneminde hayvan fiyatlarını açıklayan Bayraktar şöyle devam etti:
“İllere göre ve canlı ağırlığa göre değişmekle birlikte hayvan başına büyükbaşta 2 bin lira ile 11 bin 200 lira arasında, küçükbaşta ise 350 lira ile bin 350 lira arasında değişeceği; canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 11 ile 12 lira dolaylarında, küçükbaşta kilogram başına 12 ile 13 civarında olacağı tahmin edilmektedir. Geçen yıla göre kurban satış fiyatlarının fazla artmadığını, makul seviyede kaldığını görüyoruz. Kurbanlık fiyatlarının maliyetlerdeki yükselişin altında kalmasında, kurbanlık hayvan sayısındaki artış etkili oldu. Bu yıl kurbanlık büyükbaş hayvan sayımız, geçen yıl kesilen sayının yüzde 41,7’si, küçükbaş hayvan sayımız ise geçen yıl kesilenin yüzde 56,3’ü kadar daha fazladır.”

Türkiye’de geçen yıl 851 bin 948 büyükbaş, 2 milyon 331 bin 917 küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesildiğini kaydeden Bayraktar, “Geçen yıl bayramda kesilen hayvan sayısı 3,2 milyon başa yaklaşmıştır. Bu yıl ise; 1 milyon 207 bin 608 büyükbaş, 3 milyon 645 bin 918 de küçükbaş olmak üzere toplamda 4 milyon 853 bin 526 baş hayvan, bayramda kesilmek üzere ahırlarda ve kurbanlık satış merkezlerinde yerlerini almıştır. Veriler, bayramda kurbanlık hayvan sayısı açısından yeterli hayvanımız olduğunu ve vatandaşlarımızın hayvan temininde sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir” dedi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bayraktar, ‘Et ve Süt Kurumu Kurban Bayramı’ndan sonra kalan malları alacak mı?’ sorusu üzerine şunları söyledi:

“Et ve Süt Kurumu, Kurban Bayramı sonrası alım yapıyor. Bu yılda yapacaktır. Zaten elde kalan malların değerlendirilmesi açısından maliyetin altında piyasaya sürülmemesi açısından Et ve Süt Kurumunun makul fiyatla, maliyeti dikkate alan bir fiyatta üreticilerimizin kurbanlık hayvanlarını satın alınmasını bekliyoruz. Bu hem üreticilerimizi ekonomik olarak destekleyeceği gibi üretime sürdürülebilir noktalar da olması açısından da fevkalade önemli.”

“Geçtiğimiz yıllara oranla kurbanlıkların yurt içinden sağlanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Bayraktar, “Bu sene yurt içinden karşılanması sebebi şu, üretim arttı. Üretimi desteklediğiniz de ve ithalat yapmadığınızda üretim artar. Üreticimiz ahırlarını doldurur ve ihtiyacımızın önemli bir kısmını da karşılar. Hatta şuan tamamını da karşılıyoruz. Biz bu telkinlerimiz de ne kadar haklı olduğumuzu ortaya çıktı. Bu yıl ithalat yapılmadı. Kurban öncesinde de yapılmadı. Biz bu sene halkımıza yerli üretimle, kaliteli üretimle hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz” cevabını verdi.

Vatandaşlara 3 ayrı şeçenek sunuldu

Migros’un kurban satışları için 3 ayrı seçeneği var. Bunlar 12-14 kilogramlık koç, 16-18 kilogramlık koç ve 7’de 1’lik 18-20 kilogramlık dana hissesi. 12-14 kilogramlık koç peşin 599 liraya Money Bonus kart ile 524 liraya 16-18 kilogramlık koç peşin 699 liraya Money Bonus ile 624 liraya 7’de 1 dana hisse (18-20 kilogram et) peşin fiyatı 799 liraya Money Bonus ile 724 liraya satılıyor.

790liradan başlıyor

Kipa’da ise Kuzu Kurban kolileri 12-14 kilogramlık olanlar 590 lira

16-18 kilogram olanlar 690 lira ve 18-20 kilogramlık dana kurban paketleri 790 liraya satılıyor.

Mehmetçik Vakfına bağış yapın!

Öte yandan isteyen vatandaşlar Kızılay aracılığıyla da kurban bağışı yapabilecek. Kızılay da yurtiçi kurbanlık bağışı için 650 TL, yurtdışı kurbanlık bağışı için 350 TL yatırılması gerekiyor. Mehmetçik Vakfı aracılığıyla kurban bağışı yapmak isteyenler ise 600 TL ödeyecek.