Kutsal topraklarda hac coşkusu

Kutsal topraklarda hac coşkusu

3 milyona yakın hacı adayı Rahmet Dağı'nın eteğindeki Arafat Meydanı'nda vakfeye durdu. Gözyaşları arasında Allah'a yalvaran Müslümanlar günahlarının affı ve İslam coğrafyasında akan kan ve gözyaşının dinmesi için dua ve niyazda bulundu. Dağın zirvesinde bulunan Hazret-i Adem ile Hazret-i Havva'nın buluştuğu noktaya yoğunluk sebebiyle merdivenlerden ulaşamayan Müslümanlar kayalıklardan tırmanarak çıktı.

Duygusal anların yaşandığı Arafat'ta dili, ülkesi ve rengi ayrı olmasına rağmen herkes aynı duygu ve düşüncelerle Rabbi'ne yönelip niyazda bulundu.Arafat'ta vakfeye duran hacı adayları, Kurban Bayramı'nın birinci günü (bugün) büyük şeytanı taşlayıp, kurbanların kesildiği haberini aldıktan sonra ihramdan çıkacak. Ziyaret Tavafını ve Sa'yı da yapan 2.5 milyondan fazla Müslüman bugün hacı olacak. Mahşer yerine dönen Arafat'ta dün farz olan, Müzdelife'de ise vacip olan vakfeyi gerçekleştiren hacı adayları, bugün Mina'da büyük şeytanı taşladıktan sonra, kurbanların kesildiği haberini alınca ihramdan çıkacak ve erkekler tıraş olacak. Arafat'a intikalleri dün tamamlanan hacı adayları mahşeri bir görüntü sergiledi.

Hacı adayları, Arafat Ovası'nı “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” nidalarıyla inlettiler. Kendilerine ayrılan bölgeye yerleşen Türk hacı adayları için Diyanet İşleri Başkanlığı'nca vakfe öncesi “irşad programı” düzenlendi. Burada hacı adaylarına seslenen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, son dönemlerde binlerce masum Müslümanın kanının aktığını belirterek, “Kardeşlerim bugün Arafat'tayız ama içimiz buruk, yarın bayram ama mahzunuz. Zira İslam ümmeti acının bayramını yaşamakta aynı zamanda. İslam beldelerinin sokaklarında kan akıyor” dedi. Yapılan katliam karşısında Müslümanların tepkisiz ve sessiz kaldığını kaydeden Görmez, “Öyleyse ey Arafat sakinleri, ey İbrahim'in duaları, Muhammed Mustafa'nın konukları gelin bu sessizliğimizi burada bozalım. Dualarımızda ve niyazlarımızda haykırışa geçerek rabbimize yönelelim” diye konuştu.

“LEBBEYK” NİDALARI

Dün Arafat ovasında Müzdelife'de ve Mina'da “Lebbeyk” nidaları vardı. Arafat'a çıkarak haccın en önemli rüknünü yerine getiren hacı adayları, Cebel-i rahme tepesini de ziyaret ederek burada 2 rekât şükür namazı kıldı.