Kuzey Kore vatandaşları Güney Kore'ye sığındı

Kuzey Kore vatandaşları Güney Kore'ye sığındı

BBC'nin haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Lu Kang, 13 işçinin, ülkenden çıkış yapmak için gerekli evraklara sahip olduğunu belirtti.

Lu, olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kuzey Koreli işçilerin, pek çok sığınmacının aksine ülkeye yasal yollardan girdiğini ve 6 Nisan'da Çin sınırından geçerli pasaportlarla çıkış yaptığını ifade etti.

Güney Kore basınında yer alan haberlerde, ülkeye iltica eden Kuzey Koreli işçilerin, Çin'in kuzeydoğusundaki Zhejiang eyaletinin Ningbo kentindeki bir Kuzey Kore restoranında çalıştığı kaydedildi.

Yakaladığı Kuzey Korelileri ülkelerine gönderen Çin, mülteciler sözleşmesi uyarınca üzerine düşen görevi yerine getirmemekle eleştiriliyor.

Seul hükümeti kayıtlarına göre, 1950-53 Kore Savaşı'nın bitmesinden bu yana, ülkedeki açlık ve Pyongyang yönetiminin izlediği acımasız siyasetten kaçan 29 bin Kuzey Koreli, Güney Kore'ye iltica etti.

Kuzey Kore'nin, çoğu Asya'da olmak üzere farklı ülkelerde 130 restoran işlettiği ve bu restoranlarda çalışacak kişilerin genellikle Pyongyang yönetimi tarafından seçildiği biliniyor.