LODOS SAROS KÖRFEZİNİ VURDU

LODOS SAROS KÖRFEZİNİ VURDU

Marmara Bölgesi’ni etkisi altına alan şiddetli lodos nedeniyle Saros Körfezi’ne kıyısı bulanan Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Erikli Sahili’ni su basarken, Yayla Sahili’nde ise şiddetli lodos evlere zarar verdi.
Hafta sonu tüm Marmara’yı etkisi altına alan şiddetli lodos ve yağmur yağışı nedeniyle Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Mecidiye ve Erikli Sahili’nde su baskınları meydana geldi. Mecidiye Sahili’nde şiddetli dalgalar nedeniyle çok sayıda baraka ve evde su baskınları meydana gelirken, Mecidiye ile Erikli Sahili arasında bulunan Tuz Gölü’nde meydana gelen taşkınlar nedeniyle Erikli Sahili ile Mecidiye Sahili’ni birbirine bağlayan yolu su bastı. Taşkın nedeniyle çok sayıda iş yeri su altında kaldı.
İŞ YERİMİZDE 80 SANTİM SU VARDI
Erikli Sahili’nde restoranı bulunan Mustafa Tunç, sorunun her yıl yaşandığını belirterek, "Dağlardan gelen yağmur sularıyla birlikte taşan gölet, iş yerlerimizi ve evlerimizin bodrumlarını su altında bırakıyor. İş yerimde yaklaşık 80 santim su vardı. 4 gündür elektrikler yok. Bu da büyük bir sıkıntı. Tepelerden gelen sular nedeniyle gölet şu anda şişmiş durumda. Eğer bu bölgeye barajlar yapılmasaydı çok büyük bir sıkıntı yaşamıştık" dedi.
Göletten gelen sular nedeniyle bir iş yerini de su bastı. Kapalı olan iş yerinde yaklaşık yarım metre kadar suyun bulunduğu öğrenilirken, lokantada yemek yiyen işçilere ise çizmelerle suyun içinden geçilerek yemek servisi yapıldı.
İŞÇİMEN: 2,5-3 METRE DALGA OLDU
Saros Körfezi Turizm Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı ve Turizm İşletmecisi Mustafa İşçimen de büyük bir doğa felaketi yaşadıklarını belirterek, "Toparlamaya çalışıyoruz. Hava da biraz düzeldi en azından güneş var. Ama lodos tekrar başladı. Elimizden geldiği kadar toparlamaya çalışacağız. Ama yaklaşık bir hafta 10 günlük bir işimiz var. Aşağı yukarı 2,5-3 metre kadar dalga oldu. 50-55 santimlik bir su seviyesi oldu. Artık doğaya karşı gelemiyorsunuz. Erikli’de denize sıfır olmanın dezavantajı da bu" diye konuştu.
YAYLA DANIŞMENT SAHİLİ ARASINDAKİ YOL SUYA GÖMÜLDÜ
Sağanak yağış ve lodos nedeniyle, Keşan’a bağlı Danışment Sahili’nde de su taşkını nedeniyle, yol trafiğe kapandı. Lodosla birlikte yağan yağmurun da etkisiyle, deniz suyu yaklaşık 1 kilometrelik alana kadar geldi. Su baskını nedeniyle Yayla Sahili ile Danışment Sahili arasındaki yol da sudan etkilendi. Biriken su nedeniyle yol trafiğe kapanırken, Erikli Sahili’nden gelerek Yayla Sahili’ne gitmek isteyen araçlar geri döndü.
Danışment Sahilinde ikamet eden bir vatandaş, lodosun ardından yağan yağmur nedeniyle su taşkınlarının olduğunu belirterek, "Sabaha karşı 4-5 sıralarında su baskını meydana geldi. Evlerin bir çoğu ve iş yerleri su altında kaldı. Ayrıca Yayla Sahili ile Danışment arasındaki yol da trafiğe kapandı" dedi.
ŞİDDETLİ DALGALAR EVLERİ YIKTI
Yayla Sahili de lodostan nasibini alan diğer bir sahil kasabası oldu. Keşan’a bağlı Yayla Sahili’nde şiddetli lodos nedeniyle oluşan dev dalgalar, bir evin deniz tarafındaki odasını yıkarken, eşyalar ise denize saçıldı. Evlerin yüksekliğine kadar çıkan dalgalar nedeniyle çok sayıda evde ve evlerin bahçe duvarlarında ise zarar meydana geldi.
ÖZCAN DA İNCELEME YAPTI
Sahillerde meydana gelen zararları incelemek üzere Yayla Sahiline gelen Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan da çok büyük bir doğa felaketi ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Yayla Sahili’nde bir site önünde yolun çöktüğünü söyleyen Özcan, "Daha önce de bu yol çökmüştü. Yine bir tahribat meydana gelmiş. Erikli Sahili’nde fırtına nedeniyle Mecidiye yolunun denizle bütünleştiği söyleniyor. Kıyıdaki otelleri su bastığı söyleniyor. Buraya da gidip, ne tahribatın olduğunu yerinde inceleyeceğim" dedi