Macaristan ‘köle yasası’ için ayakta

Macaristan ‘köle yasası’ için ayakta

Macaristan'da işçilerin aleyhine düzenlemeler getiren ve çarşamba günü meclisten geçen yeni iş kanununa tepkiler sürüyor. Son olarak bağımsız muhalif milletvekilleri Ako Hadhazy ile Bernadett Scel’in, tasarıyı eleştiren bir metni okumak istedikleri için devlet televizyonu MTVA binasından zorla dışarı atılması protestocuları öfkelendirdi. Binaya girmeye çalışan 10 muhalif vekilden biriyse, güvenlik güçleriyle yaşanan arbede sonrası hastaneye kaldırıldı. Bunun üzerine önceki akşam yaklaşık bin kişilik bir grup, MTVA binası önünde toplandı.

‘BURASI HALKIN TELEVİZYONU’

Yaşanan arbedeyi Facebook üzerinden de canlı yayınlayan vekiller, “Burası Fidesz’in (Başbakan Viktor Orban’ın partisi) özel televizyonu değil, halkın vergileriyle finanse edilen Macaristan halkının televizyonu” diyerek tepki gösterdi. Protestocuların çağrıları bu düzenlemeyle sınırlı değil. Yargı bağımsızlığı, devlet medyasının bağımsız olması ve Macaristan’ın Avrupa Birliği (AB) ortak savcılık kurumu EPPO’ya dahil olması da talepler arasında. Ülkenin eski başbakanı ve muhalefetteki Macaristan Demokratik Koalisyonu’nun (DK) lideri Ferenc Gyurscany, birkaç tartışmalı yasa ile değil “Orban rejimi ile mücadele ettiklerini” söylüyor. Öte yandan, Macaristan’ın işçi sendikaları konfederasyonunun da genel grev ilan etmesi bekleniyor. Pazar günkü gösterilere 15 bin kişi katılmıştı.

TEPKİ ÇEKEN DÜZENLEME

Yeni düzenleme, şirketlerin çalışanlarından yılda 400 saate kadar fazla mesai yapmasını ve haftada 6 gün çalışmayı talep edebilmesini öngörüyor. İşverenlere ise bu mesai ücretlerini 3 yıla kadar geciktirebilmeleri hakkı tanıyor.

Macaristan 2017’de yüzde 4.2 ile işsizlik oranının en yüksek olduğu AB ülkesi oldu.

Muhalefet çalışanların sömürüleceği gerekçesiyle yeni iş kanununu ‘köle yasası’ olarak nitelendiriyor.

İktidardaki Fidesz partisi, göçmen politikaları konusunda karşı karşıya geldiği Macaristan doğumlu ABD’li milyarder George Soros’u protestolardan sorumlu tutuyor.