Madenciler iş bıraktı!

Madenciler iş bıraktı!
Torba Yasa gereği maaşları ödenmesi gerek şekilde ödenmeyen maden işçileri iş bıraktı. Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, işletmeye gelerek işçiler ve şirket yöneticileriyle görüştü. Alabaş ile görüşmelerinin ardından işçiler eylemi bitirerek işlerine geri döndü.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Alabaş, bir çalıştay yapılmadan Meclis'e geldiğini söylediği Torba Yasa'nın yeni sorunlar ortaya koyduğunu, özellikle iki asgari ücret uygulamasının çalışma hayatında kaos oluşturduğunu söyledi.

Başta Türkiye Taşkömürü Kurumu olmak üzere işverenlerin 2 asgari ücret uygulamasını farklı anlayıp farklı uygulamalar peşinde olduğunu ifade eden Alabaş, şöyle dedi:

"Buradaki arkadaşlarımıza da geçen ay 2 asgari ücret işveren tarafından verilmişti. Ama bu ay maalesef yasal gerekçe olmamasına rağmen iki asgari ücret uygulamasını yapmadıkları gibi geçen ayki fazla ödemenin farkının tamamını bu ay geri tahsil ettiler. Arkadaşlarımıza bu ay 30-60-100 lira gibi rakamlar yatırıldı."

Alabaş, bu uygulamanın düzeltilmesi, en azından ücretlerin kesintiye uğramaması için görüşmeler yaparak, olayı yargıya taşıyacaklarını ve yargının vereceği kararla uygulamanın geçerli olacağını şirket yetkililerine bildirdiklerini söyledi. Madencilerin tekrar iş başı yapacağını ifade eden Alabaş, şöyle dedi:

"Devlet bir yasa çıkartıyorsa o yasayı takip ederek, arkasında durmalıdır. Eğer 2 asgari ücret konusunda geri adım atılırsa maden işçileri adına hakaret olarak kabul ederiz. Şu anda şirketin yasal bir dayanağı yok. Bize, 'Şu kanunun şu fıkrası gereği ödemiyoruz' diye bir sözleri yok."

Alabaş, Torba Yasa ile maden işçilerine en az iki asgari ücret ödenmesi maddesinin yürürlüğe girdiğini, günlük çalışma sürelerini düzenleyen maddenin ise 1 Ocak'ta yürürlüğe gireceğini kaydetti.