Maliye Bakanı Şimşek: "petrolde 10 Dolarlık Düşüş Cari Açığı 5 Milyar Dolar Daraltır"

Maliye Bakanı Şimşek: "petrolde 10 Dolarlık Düşüş Cari Açığı 5 Milyar Dolar Daraltır"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık düşüş Türkiye’nin cari açığını neredeyse 5 milyar dolar kadar daraltabiliyor" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası İşbirliği Platformu 5. Boğaziçi Zirvesi’nde konuştu. Sermaye piyasalarının derinleştirildiğini belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şunları söyledi: "Bir kaç yıl içinde İstanbul küresel finans merkezleri arasında çok büyük mesafe katetti. Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak çok önemli bir çaba içerisindeyiz. Katma değer zincirinde yukarı çıkmak için AR-GE’ye büyük önem veriyoruz. AR-GE’nin milli gelire oranını ikiye katladık bununla yetinmeyeceğiz 2023’e kadar üçe katlayacağız. Türkiye, makine ve teçhizatı Almaya ile, tasarımda İtalya ile Turizm’de Fransa ile baş başa gelecek rekabet edebilecek bir konuma gelecek ben buna inanıyorum. Çok hızlı bir ilerleme var yani çabalar sonuç veriyor. Patent sayısında, endüstriyel tasarım sayısında markada her konuda çok hızlı bir ilerleme var. Kayıt dışı ekonomi, bütün ülkelerin sorunu, bununla mücadelede önemli bir başarı sağladık ama daha devam edeceğiz. Kayıt dışı ekonominin milli gelire oranında Türkiye ama Avrupa Birliği ülkeleri arasında en hızlı mesafeyi kat eden ülkelerden bir tanesi ama AB ortalamasına henüz mesafe var ama biz bunu 5 ile 7 yıl arasında yakalayacağımıza inanıyorum. Bu da uygulayacağımız reformlara mali alan oluşturacak".
Konuşması sonrasında soruları yanıtlayan Şimşek, İslami finans sistemi ve Türkiye’deki durumla ilgili olarak Türkiye’de yeterli sayıda geleneksel banka olduğunu vurgulayarak "Küresel krizin nedenlerinden bir tanesi açgözlülük ve bazı mali ürünlerin asimetrik yapısı olmuştur. İslam finansmanında temel nokta, kar ve zarar paylaşımı anlaşması. Bu, sistemi bu tür büyük şoklara karşı daha dirençli. Yasal çerçeve açısından gereken her şey yapıldı, bu konuda gelecek parlak. İslami finansta yukarı gidiş var" dedi.
Petrol ve enerji fiyatlarıyla ilgili Şimşek, "Petrol fiyatlarında, uluslararası enerji fiyatlarında, emtia fiyatlarında düşüş, genel olarak gelişmekte olan ülkeler için oldukça olumsuz bir trend. Gelişmekte olan ülkelerin büyük bir kısmının ihracatının önemli bir kısmı maalesef emtiadan oluşuyor. Dolayısıyla genel anlamda emtia fiyatlarının düşmesi gelişmekte olan ülkeler için kötü bir haber. Türkiye için tam tersi söz konusu yani doğrudan etki itibariyle tam tersi. Türkiye’nin büyük bir sorunu var o da cari açık. Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık düşüş Türkiye’nin cari açığını neredeyse 5 milyar dolar kadar daraltabiliyor. Dolayısıyla petrol fiyatlarının düşmesi, doğalgaz fiyatlarının düşmesi, bizim cari açığımızı, orta-uzun vadeli ekonomi görünümümüzü olumlu etkileyecek. Ama genel anlamda da emtia fiyatlarının düşmesi Türkiye için iyi bir haber hem enflasyon açısından, hem cari açık açısından ve hem de büyüme açısından. Ama şunu da görmemiz lazım; bizim çevre ülkelerinin geliri de önemli ölçüde emtiadan oluşuyor. Bu ülkelerden de bir miktar talebin düşmesi ihtimali var ama biz bunun başlangıç itibariyle sınırlı olacağı kanısındayız. Bizim bölgeyle ticaretimiz son yıllarda arttı ama sınırlı, dolaylı etkisi kısmen olumsuz fakat doğrudan etkisi hem enflasyona, hem cari açığa, hem de büyümeye olumlu, net-net etkisi bence yine de olumlu olur bu gelişmelerin. Ama gelişmekte olan ülkeler için resim çok farklı” ifadelerini kullandı.