Mansur Yavaş'tan ilk açıklama

Mansur Yavaş'tan ilk açıklama

Yavaş, Melih Gökçek'in kazandığı seçime şaibe karıştırıldığını iddia etmişti.

Ancak Anayasa Mahkemesi Yüksek Seçim Kurulu'nun gönderdiği belgeler üzerinde yaptığı inceleme sonucunda oy çokluğuyla itirazın reddine karar verdi.

İtirazı reddedilen Mansur Yavaş Yüksek Mahkeme'nin kararına ilişkin ilk açıklamayı Twiiter'dan yaptı.

Yavaş şöyle dedi:

"Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin bazı açıklamalar yapacağım. Henüz gerekçeli karar açıklanmamakla birlikte basından aldığım bilgilere dayanarak yazıyorum. AYM, 'Ankara seçimlerinde hile ya da usulsüzlük yoktur' demiyor. 'Anayasanın 79. maddesine göre, YSK'nın kararları aleyhine bireysel başvuru yapılamaz da demiyor. 30 Mart seçimi yerel seçimdir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de yerel seçime ilişkin hüküm yoktur bu nedenle inceleyemiyoruz' diyor. Yani, 'Bu seçim genel seçim olsaydı incelerdik' diyor. O zaman benim anladığım yerel seçimlerde herşey serbesttir."

Bir açıklama da CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'dan geldi.

Bülent Tezcan, "Yerel seçimler seçme ve seçilme hakkının ihlali çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi içtihatları doğrultusunda sözleşme kapsamı doğrultusuna girmiyor diye ret kararı vermiş" dedi.

Tezcan, kararın eksik olduğunu savundu:

"Taleplerin asıl ağırlık noktası da ifade özgürlüğü eksenindeydi. Bu yönden değerlendirme yapmasını bekliyorduk ama aldığımız halbere göre sadece seçme ve seçilme hakkının ihlali sözleşme kapsamında değildir bu nedenle incelenemez diye bir karar vermiş."

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla birlikte Mansur Yavaş için iç hukuk yolları tüketilmiş oldu.

Peki yavaş ya da CHP itirazlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacak mı?

Tezcan, "Sayın Yavaş ile görüşeceğiz. Ondan sonra tek bir yol kalıyor: AİHM. Gidilebilir. Gidilip gidilmeyeceği konusunda kendisiyle istişareden sonra karar vereceğiz" dedi.