Mavi Bayrak’ta Türkiye’nin Hedefi Dünya Üçüncülüğü

Mavi Bayrak’ta Türkiye’nin Hedefi Dünya Üçüncülüğü

Dünyada Plajların temizliği ve düzeni için verilen Mavi Bayrakların yüzde 10’unun ülkemizde dalgalandığı belirtildi.
Türkiye’nin mavi bayrak sayısında dünya ikincisi olan Yunanistan’ı zorlamaya başladığı belirtildi. Türkiye Çevre Eğitim Vakfının (TÜRÇEV) Kuşadası Belediyesinin ev sahipliğinde Pinebay otelde düzenlediği “8.Yerel Mavi Bayrak Sorumluları Eğitim Semineri”nde konuşan uzmanlar, dünyadaki mavi bayrakların yüzde 12’nin Türkiye’de olduğunu söyledi.
Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy ve Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın da katıldığı Eğitim seminerinin açılışında konuşan TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, Mavi Bayrak konusunda güncel bilgileri verdi. Güngör, “Tüm dünyada 49 ülkede 3385 plaj, 648 marina da Mavi Bayrak dalgalanıyor. Türkiye 397 Plaj, 22 Marina ile dünya üçüncüsüyüz. Önümüzdeki yıl hedefimiz önümüzde bulunan Yunanistan’ı geçmek” dedi.
Dünyadaki Mavi Bayrakların yüzde 12’sinin Türkiye olduğunu hatırlatan Güngör, “Ülkemizde Mavi Bayrak sayısı hızla artıyor. Bu yıla kadar Karadeniz bölgesinde sadece Akçakoca ve Şile’de birer nokta vardı. Bu yıl Karadeniz’de Samsun, Zonguldak ile genişliyoruz.Önümüzdeki yıllarda daha da genişleyeceğiz” dedi.
MANİ BAYRAK NEDİR?
Mavi Bayrak, belirli kriterleri yerine getiren plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Mavi Bayrak asıldığı yerde Deniz suyunun temizliği, Çevre yönetimine önem verilmesi, Çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapılmasını, Plaj veya marinayı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliğini garanti eder. Mavi Bayrak Ödülü konusunda plajlar için 32 ve marinalar için 24 kriter bulunmaktadır. Bu kriterler kapsamında deniz suyunun kontrolü amacı ile plajlardan 15 gün ara ile sezon süresince deniz suyu numunesi alınmakta, mikrobiyolojik düzeyde ve üç parametrede analizler yapılmaktadır.