Meclis'te "Hoca atışması"

Meclis'te "Hoca atışması"

Ahmet Davutoğlu Hükümeti’nin Meclis Genel Kurulu’ndaki program görüşmeleri dün yapıldı. Prof. unvanlı konuşmacıların atışmasına sahne olan görüşmelerin ardından hükümetin güvenoylaması ise yarın yapılacak. Programını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hazırladığını savunan CHP Sözcüsü Hurşit Güneş, Davutoğlu’na “Sayın Baş Vekil” diye seslendi ve “62’nci Hükümet’e sadece vekalet verilmiştir; 62’nci Hükümet’in başı Meclis’te değildir” dedi. Başbakan Davutoğlu, görüşmelere muhalefet gruplarının konuşmaları bitince geldi.MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dışındaki muhalefet liderleri görüşmeye katılmadı. Üzerinde Türkçe ve İngilizce ‘Sı-fır’ yazan siyah tişörtle Meclis’te dolaşan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kravat takarak Genel Kurul’a da böyle girdi. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de Genel Kurul salonuna ‘Sı-fır’ yazılı siyah tişört getirdi.

 Sefil bir teselli

Meclis’teki tartışma, Ak Parti’nin yeni Grup Başkanvekili Prof. Dr. Naci Bostancı’nın muhalefete yönelik “Sefil bir teselli” sözüyle başladı. Ünlü filozoflardan alıntılar yapan Bostancı, “Bu paralel meselesi çok speküle ediliyor. Bize diyorsunuz ki ‘Dün siz o insanların yanındaydınız.’ Evet yanındaydık, bugün de siz yanındasınız değil mi? Dün o insanlar sivil toplumun parçasıydılar. ‘Siyasetin ortağı olalım’ diye bir iddia gündeme getirmiyorlardı. Marx da bu tehlikeye çok dikkat çeker” dedi. Muhalefet grup başkanvekilleri ‘sefil’ sözünden dolayı Bostancı’yı kınadı. Yeniden kürsüye gelen Bostancı, “Sefil kelimesi çok da öyle kötü bir kelime değildir. Marx’ın ‘felsefenin sefaleti’ diye kavramı var” deyince tepkiler sürdü.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Bostancı’yı Fuzuli, Farabi ve İbni Sina’dan alıntı yapmaya çağırdı. Bostancı ise “O alanı muhalefete bıraktık. Muhalefetin de cübbe giydiği ve arkasında namaz kıldığımız günleri de göreceğiz inşallah” dedi. Hamzaçebi de, “Cahil alim olmaz su taşımakla tekkeye, insan adam olmaz gitmekle Mekke’ye. Bu seviyesizliği size iade ediyorum” karşılığını verdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise hükümet adına yaptığı konuşmada, “Sayın Bostancı’nın sözleriyle bir sınır aşılmıştır. ‘Sefil bir açıklama’ bence tevil götürmez bir yanlıştır” dedi.

Restorasyon gericilik çanları

Meclis’te dile getirilen bazı görüşler şöyle:
Ertuğrul Kürkçü (HDP Mersin Milletvekili): Restorasyonun siyasi karşılığında bir tek iyi anlam yoktur. Restorasyon dediğiniz zaman gericilik çanları çalar. Ancak, Başbakan’ın ve Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarına baktığımızda bu restorasyonla biraz daha başka bir şeyi ima eder görünüyorlar. Bir 1920 aşkı, Cumhurbaşkanı’nın söyleminde dile geliyor. 1923’ü de istiyor, hem devlet iktidarını hem Birinci Meclis’i bir araya getirecek bir arayış. Tayyip Erdoğan Anıtkabir defterinde Mustafa Kemal dönemini de olumluyor ve böylelikle kendini onunla eşitlediği, özdeşlediği bir tarih kurgusu içerisinden konuşmayı seçiyor. Böyle bir altın çağ yok arkadaşlar. Doğacı Antik Yunan Filozofu Heraklitos’un sözü kulağımıza küpe olsun: Her şey akar, aynı ırmakta iki kere yıkanamazsınız.

Çankaya Köşkü Türkiye Cumhuriyeti'nin simgesidir

Kamer Genç (CHP Tunceli Milletvekili): Çankaya Köşkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin simgesidir, o başka bir yere taşınamaz. Bunların amacı Çankaya Köşkü’nü TOKİ’ye verip rant sağlamaktır. Siz buna teşebbüs ettiğiniz anda ben tek başıma da kalsam, “Ey Türk halkım diyeceğim, Atatürk’ün kurduğu bu esere sahip çık” ve biz halk olarak Yenimahalle’de yapılan kaçak inşaatın da gerekirse yıkılmasını sağlayacağız. Türkiye Cumhuriyeti başı boş bir devlet değildir.