Meksika'da 8.1 büyüklüğünde deprem! Tsunami geliyor

Meksika'da 8.1 büyüklüğünde deprem! Tsunami geliyor

Meksika'nın güneyindeki Theantepec Körfezi açıklarında 8.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Pasifik Okyanusu'ndaki sarsıntı, 1050 kilometre uzaklıktaki başkent Mexico City'de büyük paniğe yol açtı. Reuters ve AP haber ajansları, binaların bir dakikadan fazla şiddetli şekilde sallandığı kentte insanların koşarak dışarı çıktığını bildiriyor. Ülke genelinde alarmlar çaldı, bazı yerlerde elektriklerin kesildiği bildiriliyor.

Meksika'dan ilk fotoğrafları da Reuters geçti, karelerde insanların pijamalarıyla sokağa fırladığı görülüyor.

Depremde ilk can kaybı haberi dakikalar önce geldi. Meksika'nın güneyindeki Chiapas eyaletinde en az iki kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

Altı ülkeye tsunami uyarısı

Yerin 33 kilometre altında gerçekleşen büyük depremin ardından, tsunami uyarısı verildi. PasifikTsunami Uyarı Merkezi, uyarıyı Meksika, Honduras, Ekvador, Guatemala, Nikaragua ve Panama için verdi.

Tsunami dalgalarının üç saat içinde kıyıya ulaşması bekleniyor. Dalgaların halihazırda 70 santimetreyi bulacağı bildiriliyor.

Dehşete düşüren harita

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi'nin (USGS) sarsıntı haritasına göre, deprem Meksika'nın yanı sıra Guatemala, Honduras, Belize, Nikaragua ve El Salvador'da da hissedildi.

Reuters ayrıca, 8'lik depremin 1985 yılından bu yana bölgeyi vuran en büyük sarsıntı olduğunu aktarıyor. 1985 yılındaki söz konusu deprem, binlerce insanın ölümüne ve binaların yıkılmasına yol açmıştı.

Reuters'a konuşan 31 yaşındaki mimar Luis Carlos Briceno, "Daha önce hiç bu kadar yerin sallandığını bir yerde olmamıştım" dedi.

Artçı deprem fırtınası

Büyük depremin merkez üssü Pijijiapan kentinin 123 kilometre uzağı. USGS verilerine göre, depremden sonra birçok artçı sarsıntı da gerçekleşti. Peş peşe meydana gelen artçı depremlerin büyüklükleri 5.7, 5.4, 5.2 ve 4.9.