“Meme kanserine karşı yılda 1 kez mamografi hayat kurtarıyor!”

“Meme kanserine karşı yılda 1 kez mamografi hayat kurtarıyor!”

Kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri, özellikle 40 - 55 yaş aralığındaki kadınlarda görülen kanserlerin
%50'sini oluştururken, teknolojinin gelişmesiyle birlikte tarama yöntemlerinin de gelişmesi ve daha sık kullanılması sayesinde, meme kanserine bağlı ölümlerde hızla azalma görülmektedir.

Dünya genelindeki kadınlarda, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alan meme kanserine ilişkin bilgiler veren Özel Esentepe Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Kerim Şerbetçi, erken teşhisin önemine dikkat çekip, özellikle 40 yaşından itibaren yılda bir kez mamografi çektirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, düzenli mamografinin yapıldığı ülkelerde, meme kanserine bağlı ölümlerde % 30 oranında azalma görüldüğünü kaydetti.

Yaşı 35’in üzerinde olan tüm kadınların, meme kanseri konusunda duyarlı ve bilinçli olmaları gerektiğini aktaran Op. Dr. Mehmet Kerim Şerbetçi, meme kanserinin Türkiye’dekadınlarda en fazla görülen kanser türü olduğunu belirterek, erken teşhis için kadınların kendi kendilerine yapacakları kontroller ve 40 yaşından sonra
yapılacak olan mamografinin, bu hastalıkla mücadelede en önemli noktalardan biri olduğunu söyledi.

“Erken Teşhis Hayat Kurtarır”

Meme kanserinde erken tanının yanı sıra; erken tanı açısından ilk ve önemli bir adım olan kendi kendine meme muayeneleri ile mamografinin önemine dikkat çeken Op. Dr. Mehmet Kerim Şerbetçi, “Kadınların meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamaları gerekiyor. Erken teşhis için kadınların kendi kendilerine yapacakları kontroller ve 40 yaşından sonra yapılacak olan mamografi, bu hastalıkla mücadele en önemli noktalardan biridir. Az da olsa erkeklerde de görülebilen bu kanser türünde, kadınlar için annesinde, anne tarafındaki akrabalarda ve kız kardeşinde meme kanseri olanlar risk grubunda bulunuyor. Diğer kadınlara göre bu kategoriye
giren kadınlarda meme kanseri oranı iki üç kat daha fazla görülmektedir. Bu yüzden, bu kişilerin kontrollerini daha sık yaptırmaları gerekiyor” dedi.

Toplum Genelinde Farkındalık Artmalı

Meme kanseri konusunda toplum nezdinde gerekli bilincin ve farkındalığın oluşması gerektiğini vurgulayan Dr. Şerbetçi, son olarak; “Memede herhangi bir kitle tespit edilmesi, kanser olduğu anlamına gelmez. Çünkü memede oluşan bu kistlerin ve iyi ve kötü huylu olanları vardır. Bu yüzden olası bir kitle tespit edilirse, bu kitleniniyi etüt edilmesi gerekiyor. Meme kanseri erken teşhis edilirse ve uygun tedavi yöntemleri de sürdürülürse, olumlu sonuçlar alma ihtimali yükseliyor. 40 yaşından sonra daha sık görüldüğü için de bu yaştan sonra kadınların mamografi yaptırması çok önemlidir” ifadelerini kullandı.