Memura kadro müjdesi

Memura kadro müjdesi
Meclis'te 4C'lilere kadro konusunda son dakika gelişmesi üst üste yaşanıyor. 

23 bin 4C'liye kadro gelmesi gündemde Meclis'e sunulması beklenen çalışmada 4C'liye kadro müjdesinin de yer aldığı ifade ediliyor.

Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK), yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplanacak. 4C'lilere kadro çalışması hızlandı.

Kurul'da, 4/C'lilere kadro verilmesi ve kadın istihdamının önündeki engellerin kaldırılmasının görüşüleceği öğrenildi.
Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplanacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki toplantıya, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in yanı sıra hizmet kollarında yetkili sendikaların genel başkanlarının katılması bekleniyor.

Kurul'da, 4/C'lilere kadro verilmesi, kadın istihdamının önündeki engellerin kaldırılması, 2005'ten sonra işe başlayanlara bir derece verilmesi ve emekli ikramiyesindeki 35 yıllık sürenin kaldırılması başta olmak üzere memurların başlıca sorunlarının görüşüleceği öğrenildi.

4-C'lilere kadro masada

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "4-C'lilerin kadroya geçirilmesi konusunda iki bakanlık arasında bir çalışma yürütülüyor, ancak henüz Hükümet görüşü oluşmadı" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, "torba tasarının" görüşmeleri devam ediyor.
Bakan Işık, tasarının görüşmelerinde 4-C'li çalışan işçilerle ilgili açıklama yaptı.

4-C ile ilgili düzenleme 2004 yılında geldiğinde çalışma sürelerinin, yılda 10 ay olduğunu belirten Işık, şöyle konuştu:

"İlkokul mezunu 420 TL, lise mezunu 476, yükseköğretim mezunu 532 TL alıyordu. Bu işçilerin yıllık izin gibi hiç bir hakları yoktu. Özelleştirmeden sonraki bütün işçiler isterse 4-C güvencesine kavuşuyor. Aslında 4-C bir güvencedir. 4-C'yi pozisyon olarak, güvence görmek lazım. Çünkü bu arkadaşlarımız işçi statüsünde çalışıyorlar. Bugün geldiğimiz noktada 10 ay çalışma süresi, 11 ay 28 güne çıktı. Yılda senelik izin hakkı ve ücreti geldi. İşinin sonlandırılması durumunda tazminat geldi. 420 TL olan maaş bin 545 TL'ye, 476 TL olan maaş bin 657 TL'ye, 532 TL olan maaş bin 767'ye çıktı."

Bu gelinen mesafeyi yeterli görmeyeceklerini vurgulayan Işık, "Görürsek hata yaparız. Ama bugün gelinen nokta iyi bir nokta. Ama yarın daha iyi olması için çalışacağız" dedi. Işık, 4-C'lilerin kadroya geçirilmesi konusunda iki bakanlık arasında bir çalışma yürütüldüğünü ancak henüz hükümet görüşü oluşmadığını ifade ederek, "Bunları çözmek durumundayız. Bana göre en temel çözüm, Anayasa'dan başlamak üzere, mutlaka iş hayatını, işçisiyle işvereniyle, diğer paydaşlarıyla yeni bir anlayışla yeniden düzenlemektir" dedi.