Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65.2'ye yükseltti

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65.2'ye yükseltti

Toplantıda yapılan sunumda, 2022 yılı enflasyon tahmini yüzde 60.4'den yüzde 65.2'ye yükseltildi. 2023 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 19.2'den yüzde 22.3'e yükseltildi. 

2024 yılı enflasyon tahmini ise değiştirilmeyerek yüzde 8.8 olarak belirlendi.

Merkez Bankası, 2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 71.3'ten yüzde 75'e yükseltti. 2022 ortalama ham petrol fiyat tahmini ise 99.6 dolardan 100.5 dolara çıktı.

Kavcıoğlu, enflasyonun küresel çapta arttığını belirterek "2022 yılına ilişkin enflasyon beklentileri bir çok ülke için yukarı yönlü güncellendi, bir süre daha devam edeceği öngörülüyor" dedi. Şahap Kavcıoğlu, küresel risklerin arttığını vurgulayarak "Küresel risklerin önümüzdeki dönemde de devam etmesi ve önümüzdeki yıl büyümeleri daha çok etkilemesi bekleniyor. Küresel büyümeye yönelik karamsarlığın arttığı bir dönemden geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı, emtia fiyatlarının üçüncü çeyrekten itibaren gerilemeye başladığını ve bu durumun enflasyonu olumlu etkilemesinin beklendiğini aktardı.

Kavcıoğlu, Türkiye ekonomisine dair yaptığı değerlendirmelerde "Temmuz başından bu yana öncü göstergeler büyümede sınırlı bir yavaşlamaya işaret etmektedir. İşgücüne katılım artışı sürerken, işsiz sayısındaki azalış daha belirgin hale gelmiştir. İşgücüne katılım ve istihdam göstergelerinin pandemi öncesi seviyelerine çıkması işgücü piyasasının sağlıklı işlemesi açısından önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.