Meslek lisesi öğrencilerinden güneş enerjili otomobil; Cimcime

Meslek lisesi öğrencilerinden güneş enerjili otomobil; Cimcime

Ankara’nın Haymana ilçesinde bulunan Haymana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri hem yenilikçi hem de çevre dostu güneş enerjili araba tasarladı.

Tamamen kendi imkânları ürettikleri araçlarının ismini ise bölgenin simge ismi olan “Cimcime Sultan”dan esinlenerek “CMC” ismini verdiler.

Saatte 60 kilometre hıza ulaşan CMC C1 model güneş enerji panelli elektrikli araç, 200 kilometre menzile sahip.

İki kişilik kapasiteye sahip araç içinde, multimedya geri görüş kamerası, manuel ve otomatik vitesten araç dışında aydınlatma farlarına kadar modern arabalarda bulunan hemen hemen her özellik bulunuyor. Bölge halkının ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan aracın isim ve modelinin patenti de alınmış durumda.

Proje powerbank ile başladı

Araçta modern arabalarda bulunan elektronik aksamın tamamının yer aldığını vurgulayan Elektrik Elektronik bölüm şefi, öğretmen Aslan Yıldız, "Proje ilk olarak powerbank ile başladı. Güneş panelli projeyi araba projesine aktardık. 340 watt’lık güneş paneli sistemimiz var. Koltukların altında 5 adet 80 amperlik, 12 voltluk aküler bulunmakta.

Bu aküleri seri bağladık ve toplamda 60 volt güç elde ettik. Güneş panelinden şarj ünitesine enerji çekerek aküye aktarma yapıyoruz. Araçta manuel ve otomatik vites var, multimedya, geri görüş kamerası, hız sabitleyici özellikleri var. Bir arabada bulunan her aksesuar da mevcut" diye konuştu.