Mevsimlik işçilerin Bursa'daki 'çadır' hayatı

Mevsimlik işçilerin Bursa'daki 'çadır' hayatı

Bursa’nın bereketli topraklarıyla ünlü Yenişehir ilçesine mevsimlik tarım işçisi olarak gelen aileler, çocuklarını da yanlarına alıyor. Biber, bezelye, şeker pancarı ve taze fasulye toplamak için gelen mevsimlik işçiler, kaymakamlığın izin verdiği alanlarda çadır kurarak, 5 ay boyunca burada kalıyor. İşçiler, sabah saat 08:00’den akşam 18:00’e kadar tarlalarda çalışıyor. Kurdukları çadırlarda aileleriyle birlikte yaşayan mevsimlik işçiler, ekmek parası için mücadale veriyor.


Kadınlar çadırlarının önünde yaktıkları ateşte yemeklerini pişirirken, bulaşıklarına burada yıkıyor. Anne ve babaları tarlada çalışırken, çevrede köylerdeki okullara giden çadır kentin çocukları ise, boş zamanlarında bulaşıkları yıkayıp, çadırları temizleyerek ailelerine yardımcı oluyor. Çocuklar 5 ay boyunca hayatlarını çadırlarda geçiriyor. 
Bazı gençler ise memleketlerinden getirdikleri güvercinleri özenle beslerken, kimileri köylerden buldukları yavru köpeklere bakıyor. Çocuklar, çadırlarda yaşamalarına rağmen neşelerinden hiç bir şey kaybetmiyor. 
Gaziantep, Şırnak ve Şanlıurfa’dan gelen aileler, "5 ay boyunca tarlalarda çalışarak ailemizin rızkını çıkartıyoruz. Ailemizle birlikte tarlalarda çalışıyoruz. Sabah 08:00’de işe başlayarak akşam 18:00’de paydos ediyoruz. Buraya her yıl gelerek böyle çalışıyoruz” dediler.