Mhp’li Tanrıkulu’na Göre Yüzde 1.7’lik Büyüme Hüsran

Mhp’li Tanrıkulu’na Göre Yüzde 1.7’lik Büyüme Hüsran

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı 3’üncü çeyrek yüzde 1,7’lik büyüme rakamının Türkiye için tam bir hüsran olduğunu söyledi. Yüzde 1,7’lik büyüme rakamını ‘büyük başarısızlık’ olarak nitelendiren Tanrıkulu, “Bu rakamı ülkemiz ekonomisine reva görenler günah keçisi aramaya başladılar” dedi.
“İktidarın milletimize karşı sorumsuzluğunun artarak devam ettiği şu günlerde, bir yandan sağlanamayan ülke güvenliği nedeniyle terör örgütü ile pazarlıklar iyice gün yüzüne çıkmıştır” ifadesini kullanan Ahmet Kenan Tanrıkulu, şöyle konuştu: “Saltanat makamı Cumhurbaşkanlığı makamında gölge kabine oluşturarak, iktidar üzerindeki hakimiyetini kaybetmek istemediğini ortaya koymuştur.12 yıllık iktidarları döneminde yolsuzluk virüsünü ülkemizin ekonomik ve sosyal hayatının tüm alanlarına yayanlar, halen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) şartları dışında kamuya atadıkları yüzlerce akraba, eş, dostlar için cevap vermekten köşe bucak kaçmaktadırlar.”
Geniş tanımlı genç işsizliğin yüzde 28’lere yükseldiğini belirterek, özellikle yüksek öğretim mezunlarında işsiz sayısının 743 bine ulaştığına vurgu yapan MHP’li Tanrıkulu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu veriler istihdam konusunda iktidarın sınıfta kaldığını göstermektedir. İşsizlik konusunda rakamlardaki başarısızlık ortadayken, KPSS’ye binbir güçlükle hazırlanıp, hakkını almak isteyenlere karşı iktidar eliyle yaratılan bu adaletsizlikten mahcubiyet dâhi duyulmamaktadır. Ancak bu haksızlığı, adam kayırmayı yaratanlara en güzel cevabı önümüzdeki seçimlerde atanamayan, mağdur olan, haksızlığa uğrayan KPSS mağdurları verecektir.”
Türkiye’de yolsuzluk ekonomisinin her geçen gün daha fazla egemen olduğunu öne süren Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ekonomisi artık nefes alamamaktadır. Bu bağlamda TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı Ekim ayı mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1,8 düşmüştür. AB’deki durgunluğu ve Ortadoğu’daki jeopolitik gerginliği öngöremeyip, duruma seyirci kalan ekonomi yönetimi, sanayi üretiminin aylık bazda son 1 yılın en sert düşüşünü yaşamasına neden olmuşlardır. Ekim ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinin yüzde 2,9, imalat sanayi sektörü endeksinin yüzde 1,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin yüzde 2,2 düşmesinden tedirgin olmayan bir ekonomi yönetiminin 12 yıldan sonra girişimcilerimize sunabileceği pek bir şey kalmamıştır. Bu bakımdan Ekim ayından sonra Kasım ve Aralık aylarında da sanayi üretim endeksinin beklentilerin altında gerçekleşmesi sürpriz olmayacaktır.”
"KAYBEDEN YİNE ÜLKEMİZ EKONOMİSİ VE MİLLETİMİZ OLDU"
Ekonomide sorumsuz ve öngörüsüz bir anlayışın hakim olduğunu, sanayideki ivme kaybına çare bulanamadığını ve bu durumun son açıklanan 3’üncü çeyrek büyüme rakamlarından da anlaşıldığını ifade eden Tanrıkulu, şunları söyledi: “12 yıldır ülkemizin acil ihtiyaç duyduğu ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin çok önemsediği yapısal reformları gerçekleştiremeyenler, 2014’e girerken millî geliri yüzde 4 artırma taahhüdünde bulunmuş, geçtiğimiz Ekim ayında bunu yüzde 3,3 olarak revize etmişti. Geldiğimiz noktada Türkiye’nin 3’üncü çeyrek büyüme rakamı son 2 yılın en kötüsü ve beklentilerin çok altında gerçekleşmiş yüzde 1,7 olmuştur. Dokuz aylık ortalama ise yüzde 2,8’e gerilemiştir. Yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda reel olarak yüzde 3,5 azalan toplam yatırım harcamaları, üçüncü çeyrekte yüzde 0,4 gerilemiştir. Üçüncü çeyrekte özel yatırım harcamaları bir önceki yılın aynı dönemine göre değişim kaydetmezken, kamunun yatırım harcamaları bu dönemde yüzde 2 azalmıştır.Türkiye ekonomisi dolar bazında 1’inci çeyrekte de yüzde 7,1 ve 2’nci çeyrekte yüzde 4,3 düzeyinde küçülmüş, 3’üncü çeyrekte ise yüzde 0,5 düzeyinde kalmıştır. Bunun sonucunda ülkemizin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası, yılın ilk 9 aylık döneminde dolar bazında yüzde 3,6 daralma ile 600 milyar 39 milyon dolara düşmüştür.Üçüncü çeyrekte sabit fiyatlarla finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5,2 büyürken, imalat sanayiinde büyüme yüzde 2,2 düzeyinde kalmıştır.Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre büyüme hızları, imalat sanayi yüzde 2,2, inşaat yüzde 1, tarım yüzde -4,9, perakende ticaret yüzde 0,6 olarak gerçekleşmiştir. Hane halkının tüketim harcaması 3’üncü çeyrekte yüzde 0,2 artabilirken, devletin tüketim harcaması yüzde 6,6 olmuştur. Net ihracatın büyümeye katkısı yüzde 2,5, özel yatırım harcamaları yüzde 0,5, tüketim harcamaları yüzde 1,1, kamu harcamaları yüzde 0,2 puan katkı yapmıştır. Bugüne kadar açıklanan 3 çeyreklik büyüme rakamları, iktidarın 2014 sonu için öngördüğü yüzde 3,3’lük büyüme hedefinin de tutmayacağını göstermektedir. Dördüncü çeyrek büyüme rakamı yüzde 4,5 gibi bu ekonomi yönetimiyle erişilmeyecek bir rakam gelmeli ki, 2014 revize edilen yüzde 3,3’lük hedef tutturulabilsin. Kaybeden yine ülkemiz ekonomisi ve milletimiz olmuştur.”
"DÜŞÜK RAKAMLAR, 2014’Ü HEBA ETTİ"
Türkiye’nin gücü ve değerlerini kendinden yana kullanıp, ekonomik kayıplara kulak asmayanların artık çok fazla gidecek yolu bulunmadığını sözlerine ekleyen Ahmet Kenan Tanrıkulu, “Sırça saraylarda parayla itibar sahibi olunabileceğini düşünenlerin umurunda olmayan bu son derece düşük rakamlar, 2014’ü ekonomik açıdan heba etmiş, ülkeyi orta gelir tuzağından çıkaramamıştır. Önümüzdeki dönem için görünen odur ki, 2015 yılında da bu ve benzeri düşük rakamlarla ülkemiz yine kaybeden ülkeler arasında olacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak; ülkemize bu düşük büyüme rakamlarını reva görenleri sorumlu devlet yönetimine davet ediyoruz. Hiçbir şeyden sorumluluk duymayarak, her başarısızlığınıza bir günah keçisi ve bahane aramaktan vazgeçin. 12 yıldır ülkeyi siz yönetiyorsunuz ve bu başarısızlıklardan da sizler sorumlusunuz. Bunun hesabını bugün milletimize vermekten kaçınsanız da, önümüzdeki seçimlerde vatandaşımız gerçek yaşamlarındaki ekonomik sıkıntılarının hesabını oylarıyla soracaktır” diye konuştu.