NATO zirvesi öncesi Ankara'da bir general

NATO zirvesi öncesi Ankara'da bir general

Türkiye, bugün ve yarın NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na evsahipliği yapacak. Antalya'daki zirvenin hemen öncesinde ise Ankara'ya üst düzey NATO ziyareti gerçekleşti.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Antalya'da düzenlenecek toplantının, Afganistan’da konuşlu NATO Kararlı Destek Misyonu oturumuyla başlayacağı belirtildi. Oturum, Kararlı Destek Misyonu (RSM) formatında dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen ilk toplantı olacak.
Açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hitabıyla başlayacak ilk oturuma, 28 müttefik ülke dışişleri bakanlarının yanı sıra Afganistan ve RSM ortağı ülkeler Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Ermenistan, Finlandiya, Gürcistan, İrlanda, İsveç, Karadağ, Makedonya, Moğolistan, Ukrayna, Yeni Zelanda, Güney Kore, Japonya ve Ürdün’ün dışişleri bakanları veya üst düzey temsilcilerinin; ayrıca AB temsilcileri ile BM Genel Sekreterinin Afganistan özel temsilci yardımcısının katılımının öngörüldüğü kaydedildi.

NATO-Ukrayna Komisyonu'nun, dışişleri bakanları düzeyinde bir oturum gerçekleştireceğine, Ukrayna'daki gelişmelerin ele alınacağı oturumun sonunda bildiri yayımlanacağına işaret edildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: Toplantının ikinci gününde, 2016 Varşova Zirvesi'ne giden süreçte İttifak içinde yapılacak çalışmalar 28’li formatta ayrıntılı olarak görüşülecektir. Türkiye’nin NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na bu yıl evsahipliği yapmasının, içinde bulunduğumuz uluslararası güvenlik ortamında ülkemizin kolektif savunma ve İttifak dayanışmasına atfettiği önemin ve NATO içerisindeki başat rolünün göstergeleri olduğuna inanılmaktadır.

NATO'DAN ANKARA'YA SÜRPRİZ ZİYARET

Öte yandan NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı (SACEUR) Amerikalı Orgeneral Philip Breedlove, Türkiye ile ABD arasında mutabakata varılan ılımlı Suriyeli muhalifler için planlanan “eğit-donat programını” görüşmek amacıyla bugün akşam saatlerinde Ankara’ya geldi.
Genelkurmay Karargahı’na giden Orgeneral Breedlove, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel raporlu olduğu için Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile görüştü.

SACEUR Komutanı’nın Ankara’dan sonraki ikinci durağı ılımlı Suriyeli muhaliflerin eğitileceği Kırşehir-Hirfanlı’daki Jandarma Eğitim Merkezi oldu.

ÇİN VE RUSYA DA AKDENİZ'DE

Bu arada Rusya ve Çin, Akdeniz'de ortak askeri deniz tatbikatının, NATO Dışişleri Bakanları’nın Antalya toplantısının yapıldığı tarihlere denk düşmesini yorumlayan emekli tuğgeneral Haldun Solmaztürk, Türkiye’nin bölgesel rölünün Doğu-Batı ilişkilerinin düzelmesine bağlı olduğuna işaret etti.

Rusya ve Çin, Akdeniz'de ilk kez ortak askeri deniz tatbikatı düzenliyor. "Deniz İşbirliği 2015" adı verilen tatbikatın açılışı, dün Karadeniz kenti Novorossiysk açıklarında yapıldı. Her iki ülkeden 10 savaş gemisinin katıldığı tatbikat, daha sonra Akdeniz'de devam edecek ve 21 Mayıs'ta sona erecek. Pekin yönetiminin ardından Rusya Savunma Bakanlığı da, tatbikatın herhangi bir üçüncü ülkeyi hedef almadığını açıkladı. Öte yandan tatbikat, Rusya ve Avrupa ülkeleri arasında gerilim yaşanırken, Moskova ile Pekin ilişkilerinde yakınlaşmanın arttığı bir dönemde yapılıyor.

SputnikNews'e konuşan bazı uzmanlar tatbikatın önemine dikkat çekerken, Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin soğuduğu dönemde ve NATO Dışişleri Bakanları’nın Antalya Toplantısı’nın yapıldığı tarihlerde gerçekleştiğine işaret ediyor.

Konuyla ilgili, Chatham House Uluslararası Güvenlik Programı Akademisi Kıdemli Üyesi, Müttefikler-Arası İhtiyat Subaylar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, "Tatbikatlar askeri eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. Her zaman yapılır. Dolayısıyla, bölgedeki gelişmelere bağlamadan önce o tatbikatı düzenleyenlerin nedenleri nasıl açıkladıklarına bakmak lazım. Dolayısıyla, ben bu tatbikata özel bir önem atfetmiyorum. Sıradan bir tatbikat olarak görüyorum." dedi.