NATO'dan flaş IŞİD kararı

NATO'dan flaş IŞİD kararı

Galler’in Newport şehrinde 28 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlenen NATO Zirvesi sonunda yayımlanan sonuç bildirisinde, IŞİD’in, Irak ve Suriye halkları, bölge ve NATO ülkeleri için ciddi tehdit oluşturduğu belirtilerek “IŞİD’in sivil nüfusa yönelik acımasız ve alçak saldırılarını en güçlü ifadelerle kınıyoruz” denildi.

Irak’ta güvenlik durumunun hızlı şekilde kötüleşmesinin ve IŞİD’in yayılan tehdidinin, kapsayıcı bir Irak hükümeti temelinde oluşacak siyasi çözümün gerekliliğine işaret ettiği vurgulanan belgede, NATO’nun Irak’a yönelik desteğinin altı çizildi.

NATO üyelerinin Irak'a yönelik güvenlik desteğinin koordine edilmesine yardımcı olma konusunda anlaştıkları belirtilen bildiride, Irak hükümetinden talep gelmesi halinde NATO’nun savunma ve güvenlik kapasitesi oluşturma inisiyatifi çerçevesinde alınabilecek önlemleri değerlendirmeye hazır olduğu kaydedildi.

Rusya ile işbirliği askıda

Galler’deki NATO Zirvesi’nde bir araya gelen 28 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanı, Rusya ile tüm sivil ve askeri işbirliğini askıda, siyasi iletişim kanallarını ise açık tutmaya devam etme kararı aldı.

NATO, “Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ve gayrimeşru şekilde ilhakını tanımayacağını” duyurdu.

Rusya’nın uluslararası hukuka, yükümlülüklerine ve sorumluluklarına uymasının istendiği sonuç bildirisinde, 'Kırım’ın gayriresmi işgaline son vermesi ve Ukrayna’ya karşı saldırgan eylemlerden kaçınması' talep edildi.