Neü’de Abd’li Müşteşar Turner’den Konfernas

Neü’de Abd’li Müşteşar Turner’den Konfernas

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı James Turner Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)’nde “Türkiye ABD İlişkilerinin Ekonomik Boyutu” konulu konferans verdi.
Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nde Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Ekonomi Topluluğu tarafından düzenlenen konferansa, Konya Valisi Muammer Erol, Vali Yardımcıları Bekir Yılmaz ve Sefa Çetin, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Kar, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
“TTIP Dünya Ticaret Serbestliğine Aykırıdır”
Açılışta konuşan NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, bütün sorunların çözümünde karşılıklı diyalogların çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “2008 yılındaki ekonomik krizden sonra dünya ülkeleri ekonomik anlamda bir kargaşaya girdi. Türkiye’de gelişen ekonomisiyle dünyadaki bu ekonomik dalgalanmalardan etkilenen bir ülke oldu. Ayrıca ABD-AB arasındaki Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’ndan (TTIP) dolayı Türkiye kayba uğrayacaktır. Bu durum dünya ticaret serbestliğine ve ayrımcı olmama prensibiyle çelişmektedir” dedi. Konya’nın yalnız Mevlana şehri olmadığına dikkat çeken Buluş, Konya’nın 32 binden fazla KOBİ, 62 bin civarında sanayi istihdamı, 4 üniversitesi, bilim merkezi gibi pek çok istihdam alanına sahip bir şehir olduğunu vurguladı.
“ABD TÜRKİYE’YE İHRACATINI SON 3 YILDA 2 KAT ARTIRDI”
ABD Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı James Turner ise konferansında, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin yeni kurulmuş bir üniversite olmasına rağmen başarılı bir üniversite olduğunu söyleyerek, ABD’deki üniversiteler ve eğitim olanakları hakkında kısa bilgiler verdi. Turner, ABD ekonomisi hakkında şunları kaydetti:
“2007’de ABD dünyanın en büyük ekonomisine sahip bir ülkeydi. İşsizlik yüzde 4’lerde ve son 40 yıl içerisindeki en yüksek üretim seviyesindeydik. Milli gelir hane başı 63 bin dolar civarındaydı. Aralık 2007’de bir kriz oldu. Bu krizle 8,4 milyon iş kaybedildi. İşsizlik oranı yüzde 11’lere yükseldi. ABD işte böyle bir krize girmişti ve dünyanın çoğu ülkelerinde de ekonomi ve üretimde bir yavaşlama meydana gelmişti. Yatırımlar yarı yarıya azaldı. OECD ülkelerinde işsizlik yüzde 9’a kadar yükseldi. ”
Türkiye’nin bu dönemde fena bir performans göstermediğini fakat yine de bu krizden etkilendiğini söyleyen Turner, “Bu durum her birimizin birbirimize bağlı olduğunu, her birimizi doğrudan veya dolaylı etkileyerek karşılıklı bir etkileşim içerisinde olduğumuzu gösterdi. ABD’den Türkiye’ye yapılan ihracat son 3 yılda ikiye katlandı. ABD’nin Türkiye’ye yaptığı ihracat oranı Türkiye’nin ABD’ye yaptığı ihracattan fazla olmasına rağmen ABD ihracatı dalgalanmalar gösterirken Türkiye’nin ihracatı ise düzenli bir seyir göstermektedir. Türkiye ABD’den hammaddeyi alarak bunu işleyip ihraç ediyor. Yani Türkiye’nin ABD’den ithal ettiği hammaddeler Türkiye ekonomisinin büyümesini etkiliyor” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE TTIP’E HAZIRLANMALI
TTIP anlaşmasının bir günde olup bitecek bir anlaşma olmadığını ve Türkiye’nin de kendisini hazırlamak için yeterli zamanı olduğunu söyleyen Turner, Türkiye’nin kendisine koyduğu hedefleri gerçekleştirmesi halinde TTIP’e yaklaşacağını ve hatta bu hedeflerin TTIP’e girmesini sağlayacağını belirtti. Turner, yaptığı sunumun ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Konferansın ardından Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker James Turner’a plaket takdim etti.
TTIP NEDİR?
Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının kısaltmasıdır. (TTYO/Transatlantic Trade and Investment Partnership-TTIP) TTIP müzakerelerinin ilk turu, 8-12 Temmuz’da Washington’da gerçekleşti. Ortaklık ile iki taraf arasında çoğu sektörde hâlihazırda düşük olan gümrük vergilerinin sıfırlanması, ancak belki de daha önemli olarak güvenlik, çevre gibi konularda sektörel düzenlemelerin karşılıklı tanınır hale getirilmesi ve böylece ‘tarife dışı engellerin’ ortadan kaldırılması hedefleniyor. AB ve ABD arasındaki ticari ilişkiler, günde 2 milyar Euro’yu bulan hacmiyle dünyadaki en büyük ticaret ilişkisi ve dünya ticaretinin üçte birini oluşturuyor. Çin, Rusya, Afrika ve Ortadoğu dünyanın dörtte üçünü kapsayan bu ekonomik birlikteliğin dışında kalıyor.