Öcalan'dan Kandil'e kritik mesaj

Öcalan'dan Kandil'e kritik mesaj
Çözüm süreci görüşmelerinde yeni adımlar atılıyor. Tunceli, Şırnak, Hakkari'de yol kesip eylem yapan, polisle çatışan PKK militanlarına Öcalan'dan durun talimatı verdi. Kobani olayları sırasında sekteye uğrayan çözüm süreci için yeni adımlar atılarak sürecin hızlandırımasını isteyen Abdullah Öcalan, Kandil'e meajını iletti. 

Silahlara veda yolunda tarihi bir trafik işliyor. İmralı da, Kandil'e giden HDP aracılığıyla hem PKK hem de bağlantılı gençlik yapılanmasına bölgede "eylemsizlik" konusunda kararlı mesajlar iletti. "Çözüm yolunda tarihi adımların arifesindeyiz" diyen Abdullah Öcalan, bölgedeki, yol kesme, adam kaçırma, vergi salma, mahkeme kurma gibi eylemlerin mutlak sonlandırılması talimatı verdi. Öcalan, "Yaklaşık altı yıldır süren diyalogda önemli yol alındı. Sorunların çözümüne yönelik taslakta anlaşmaya kadar ulaşmış durumdayız" derken, seçimden önce önemli adımların atılacağını bildirdi.

AĞIR TOPLAR KANDİL'DE

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecinde usul ve yöntem konusunda olumlu bir atmosfer oluştuğu mesajı verirken, gözler yeni dönemde atılacak adımlara çevrildi. HDP heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder dün Kuzey Irak'a geçerken bugün de Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana ile DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle Kandil'de KCK yetkilileri ile bir araya gelecek. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'ndan uzman ekiplerin katılımı ile yapılacak İmralı ziyaretleri sıklaşarak, haftada bir ikiye çıkacak. Öcalan'ın hazırladığı eylem planına destek vererek, "bu son şans" diyen örgüt yöneticilerinin İmralı merkezli yürüyecek görüşmelere destek vermesi bekleniyor.

MEKANİZMA DEVREDE

Yeni dönemde süreç karşılıklı adımlarla ilerleyecek. Hükümet, kamu güvenliği konusunda "taviz yok" derken, güven adımları arka arkaya hayata geçecek. Hükümet İmralı heyetini genişletirken, örgüt eylemsizlik ve kamu düzeninin sağlanması konusunda adım atacak. Bunun hemen ardından İzleme Kurulu, İmralı'ya sekretarya gibi mekanizmalar devreye girmeye başlayacak.

İSİMLER HAVUZDAN

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın çalışmalarını yürüttüğü İzleme Kurulu'nun iki tarafın belirlediği isim havuzundan seçilmesi planlanıyor. Bunun ardından da PKK'nın silah bırakması, dağdan iniş, sivil hayata geçiş aşamaları başlayacak. Gelecek yılın Nevruz'una kadar önemli adımların atılmış olması bekleniyor. Süreçte, eylemsizlik öncelikli, silahsızlanma ise "nihai" aşama olarak ifade ediliyor.

3 KRİTİK BAŞLIK

HDP heyetinin, hükümet ile görüşmelerinde de üç önemli başlıkta kararlar alındığı öğrenildi. İmralı heyetinin genişlemesi konusunda herhangi bir görüş ayrılığı yaşanmıyor. Heyete Ceylan Bağrıyanık'ın da eklenmesi konusunda uzlaşı sağlandığı öğrenildi. İzleme Kurulu konusunda mutabakat sağlandı. Karmaşaya neden olacak şekilde kalabalık bir kurul olması istenmiyor. Toplumda sözü dinlenen, barışa katkı sağlayacak isimlerden oluşacak.İmralı'ya beş yeni mahkumun getirilmesi konusunda da genel bir uzlaşı sağlandığı belirtiliyor.

"ÖNEMLİ YOL ALINDI"

Edinilen bilgiye göre Öcalan, HDP ile görüşmesinde Kürt sorunun çözümü noktasında tarihi adımlar atıldığına dikkat çekerek, altı yıla yakın süredir yürütülen diyaloglarda ilk kez ciddi yol alındığını ifade etti. Örgüt yönetimine kamu düzeninin sağlanması mesajını iletti.

3 VEKİL DE HDP'Lİ OLUYOR

Siyasi yasağı 31 Aralık'ta sona erecek olan üç milletvekili HDP'ye geçiyor. Anayasa Mahkemesi'nin 2009'da DTP'yi kapatmasının ardından siyaset yasağı getirilen Leyla Zana, Aysel Tuğluk ve Kemal Aktaş da HDP'ye katılıyor. Böylece, HDP'nin Meclis'teki sandalye sayısı 30'a çıkacak. Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Gültan Kışanak belediye başkanı seçilince milletvekilliğinden istifa etmişti. Aktaş, "Zaten fiili olarak HDP'deyiz. Resmiyet kazanmış olacak" dedi.

'AKDOĞAN'IN BEYANI SAMİMİ'

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyeti arasında çözüm sürecine yönelik toplantıların ardından yapılan olumlu açıklamalar ile Başbakan Yardımcısı Arınç'ın HÜDAPAR ve HAK-PAR'ı ziyareti Güneydoğu'daki siyasiler ve sivil toplum kuruluşlarınca memnuniyetle karşılandı. HDP Diyarbakır Milletvekili Aydoğan, "Nihayet beklentilerimize yanıt olacak bir süreç başlamış gibi görünüyor. Yalçın Akdoğan'dan bu yönde samimi bir beyan görünüyor" dedi.

'HÜDA-PAR ADIMI ÖNEMLİ'

Eski Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt ise "Bundan sonra adımların karşılıklı atılması ve sürecin ilerletilmesine yönelik bir mutabakat oluştu. Bunu, 6-7 Ekim olaylarının, yaşanan o felaketin bir anlamda doğurduğu bereket olarak görmek lazım" değerlendirmesinde bulundu. HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şehmus Tanrıkulu da kendilerine yapılan ziyaretle ilgili "Bundan sonra da görüşmeler sürecek. Olumlu bir gelişmedir" ifadelerini kullandı.