Organ bağışında Bursa farkı!

Organ bağışında Bursa farkı!

Organ nakli, birçok hastanın yaşama tutunabilmesi için tek umudu. Bursa, son yıllarda bu konuda kamu ve özel hastanelerin yaptığı çalışmalarla Türkiye`nin önde gelen illeri arasında yer alıyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Acıbadem Bursa Hastanesi`nde gerçekleştirilen böbrek ve karaciğer nakilleri ile yüzlerce hasta sağlığına kavuşuyor. Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde ise kornea nakilleri başarıyla gerçekleştiriliyor.

Uludağ Üniversitesi Organ Nakil Koordinatörü Sahriye Keskin, organ nakline 1998 yılında ilk böbrek nakliyle başladıklarını belirterek, “Bugüne kadar 296 kadavra vericili 371 tane canlı vericili olmak üzere toplam 667 böbrek nakli gerçekleştirdik. Karaciğer nakline ise 2007 yılında başladık ve 91 kadavra vericili, 12 canlı olmak üzere toplam 103 nakil yaptık. Hastanemiz yoğun bakımlarından bu yıl içerisinde çıkan donör sayısı 27. 5 hastanın da aile onayı alınarak organları kullanıldı. Kalp nakli için de hazırız. 2 hastamız sıra bekliyor. Uygun organ çıktığında nakil yapılacak” dedi.

Acıbadem Bursa Hastanesi 2012 yılında bu yana böbrek ve karaciğer nakli gerçekleştiriyor. Hastanenin Organ Nakil Koordinatörü Dr. Salih Gülten, bugüne kadar 367 hastaya böbrek ve karaciğer naklinin gerçekleştirildiğini belirterek, “237 böbrek naklinin 166`sı canlıdan, 71`i ise kadavradan alındı. 130 karaciğer naklinin ise 82 tanesi canlı, 48 tanesi ise kadavradan alındı. Kalp, akciğer, ince bağırsak, pankreas gibi organların naklinin de yakın bir süre içerisinde Bursa`da yapılabileceğini öngörüyoruz. Diğer kentlere göre Bursa`da organ nakli ile ilgili ciddi bir kültür oluştu. Önemli bir ivme yakalandı” şeklinde konuştu.

Organ naklinin iyi bir ekip ve alt yapı istediğini anlatan Gülten, ekonomik olarak gerekli yatırımlar yapılırsa Bursa`da kısa süre içerisinde ekstrem nakillerinde yapılacağını kaydetti. Türkiye`de yapılan organ nakillerinde yüzde 75 canlı, yüzde 25`nin ise kadavradan yapıldığını ifade eden Gülten, gelişmiş ülkelerde bu oranın tam tersi olduğuna dikkat çekti. Gülten, ne kadar çok bağış olursa o kadar çok insanın yaşayacağını vurguladı.

BURSA BİRİNCİ SIRADA

İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan da, Bursa`da bin 35 hastanın böbrek, 113 hastanın karaciğer, 2 hastanın kalp ve 63 hastanın kornea nakli olmayı beklediğini söyledi. Akan, şu bilgileri verdi:

“Bir milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı 2012 yılında Avrupa ülkelerinde ortalama 25-35 arasında iken, ülkemizde sadece 4.9. 2013 yılında da bu rakam ancak 5,4`e çıkarıldı. 2011 yılında 4.6 ile Antalya, İzmir ve Ankara`nın ardından 4. sırada bulunan Bursa, 2012 yılında İl Sağlık Müdürlüğü ve Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi`nin yaptığı çalışmalar ile milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı 8.8`e yükselerek birinci sıraya yerleşmiştir” dedi.

Dr. Akan, ilk kornea naklini 5 Eylül 2013 tarihinde yapan Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Bankası´nda bugüne kadar bağışlanan 30 korneanın başarılı bir şekilde hastalara nakledildiğini kaydetti. Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde böbrek ve karaciğer nakli merkezi açmak için gerekli hazırlıkların yapıldığını vurgulayan Akan, Uludağ Üniversitesi´nde Kalp Nakli Merkezi`nin ruhsatlandırma çalışmalarının bittiğini söyledi.

kaynak: Aykut Güngör / Olay