Organ naklinde devrim yaratacak! Ölen domuzların kan dolaşımı ve hücreleri yeniden canlandırıldı

Organ naklinde devrim yaratacak! Ölen domuzların kan dolaşımı ve hücreleri yeniden canlandırıldı

NTV'nin aktardığı habere göre, Yale Üniversitesi’nden bilim insanları, kalplerinin durmasından sonra hücreleri ve bazı organları koruyarak oksijenin ölü bir domuzun vücudunda yeniden dolaşmasını sağlayan OrganEx adlı bir sistem geliştirdiklerini duyurdu.

Karşılaştırmalı tıp, genetik ve psikiyatri profesörü olan ve çalışmayı yöneten Dr. Nenad Sestan, "Bu hücreler, çalışmamaları gerektiğinden saatler sonra da çalıştı. Bulgularımız ölümden bir saat sonra bile hücrelerin ölümünün durdurulabileceğini ve birçok hayati organda işlevlerinin yeniden sağlanabileceğini gösteriyor” dedi. 

Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya dahil olmayan New York Üniversitesi’nden  Dr. Sam Parnia ise  "Bu gerçekten dikkate değer ve inanılmaz derecede önemli bir çalışma. Ölümden sonra, beyin gibi memeli organlarındaki (insanlar dahil) hücrelerin saatlerce ölmediğini gösteriyor. Bu, ölüm sonrası döneme oldukça yaklaştığımızı gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Organex nasıl çalışıyor?

OrganEx sistemi, ölü domuzların kan damarlarına kanla karıştırılmış perfüzat adı verilen bir sıvı pompalayarak çalışıyor. Perfüzat, hemoglobin proteininin sentetik bir formunu ve hücreleri korumaya ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olan diğer birkaç bileşik ve molekülü içeriyor. Araştırmacılar,  OrganEx ile yapılan tedaviden altı saat sonra  kalp, karaciğer ve böbrek dahil olmak üzere domuzların vücudunun birçok bölgesinde belirli temel hücresel işlevlerin aktif olduğunu ve bazı organ işlevlerinin restore edildiğini buldu.