Ortofoto Ve İnsansiz Hava Araçları İle Kaçak Yapılar Tespit Edilecek

Ortofoto Ve İnsansiz Hava Araçları İle Kaçak Yapılar Tespit Edilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ortofoto projesi kapsamında kentsel alanlarda, turizm ve kıyı bölgelerinde mevcut durum tespiti yapmaya devam ediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla başlatılan Ortofoto projesinde 2015 yılının ikinci yarısında insansız hava araçlarının da kullanımı ile havadan görüntü alımlarına devam edilecek ve mevcut durumdan farklılıklar tespit edilecek. Ortofoto projesi ve devamında yapılacak olan yeni uygulama hakkında bilgi veren Bakan Güllüce, “Ortofoto projesi kapsam, maliyet, zaman ve kullanılan teknoloji bakımından Türkiye’de bir ilk olup, dünyada da sayılı projelerdendir. 2015 yılında proje bitmiş olacaktır. Proje kapsamında üretilecek fotoğraflardan çekim anındaki mevcut durum tespit edilecek ve ilgili kurum ve kuruluşların bilgileri ile akıllandırılacaktır. 2015 yılının ikinci yarısında proje kapsamındaki kentsel alanlarda, turizm alanlarında, özel çevre koruma alanlarında ve kıyı bölgelerinde uzaktan algılama yöntemleri (uydu görüntüsü, hava fotoğrafı, insansız hava araçları verileri) kullanılarak mevcut durumdan farklılıklar tespit edilecektir. Çalışmalarda hem yeni yapılaşma ve hem de bina üzerine yapılacak katlar için tespitler yapılacaktır. Bu uygulama iki periyotta yapılacaktır. Elde edilecek yeni bilgiler ve eski bilgiler arasında yapılacak çakıştırmalar ve analizler Bakanlık birimlerince değerlendirilecek ve gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır” dedi.
Bakan Güllüce, proje kapsamında elde edilecek verilerin belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları ile ücretsiz olarak paylaşılacağını da ifade etti.