(özel) Ağaç Parçalarından Merkez Cami Maketi Yaptı

(özel) Ağaç Parçalarından Merkez Cami Maketi Yaptı

Aladağ’ın Akören Mahallesi’nde yaşayan Emekli Orman Memuru Hasan Güngör, yaklaşık 3 yıl süren titiz bir çalışma sonrasında Adana Sabancı Merkez Cami’nin ağaçtan maketini yaptı.
Adana’nın tarihi, doğası ve turizm değerleri konusunda araştırmalar yapan ve aynı zamanda Adana Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Dairesi Şube Müdürü olan Yusuf Delikoca, köy gezileri sırasında maket caminin varlığından haberdar olarak çalışmayı inceledi. Delikoca, tamamen el işçiliği ile uzun yıllar boyunca emek harcanarak yapılan böyle bir çalışmanın 4 yıldır burada kalması karşısında harekete geçti. Maketin Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Adana’ya getirilerek sergilenmesi için çalışma başlattı.
Defalarca Adana’ya gelip ölçümlerde bulunan 66 yaşındaki Hasan Güngör ise, maketin yapımı içinde 4 bin 495 parça ahşap, 816 metal, 673 plastik, bin 330 parça mukavva karton ve 616 jelatin olmak üzere toplam 7 bin 930 parça yapıştırmak suretiyle maketi yaptığını söyledi. Güngör, “80 adet yekpare parçalarla oyma pencere, 460 adet kıl testere ile oyma pencere, 65 adet muhtelif oyma kapı, 133 adet kıl testere ile oyma kemer, 109 adet kemer, 133 adet yüzeylerde kemer deseni, 550 adet kıl testere ile oyma parmaklık, 1 adet büyük kubbe için hilal, 6 adet çeşitli el ileriyle minare, 48 adet merdiven basamağı, 41 adet kubbe ve kadıncık, 64 adet 1- 6. Katlar arasında yekpare parçalarla milimetrik çalışmalar, 192 adet kıl testere ile şerefe korkuluğu, 40 adet minare ve kubbe alemleri el işlemeciliği ile yapıldı” dedi.
HÜSEYİN SÖZLÜ, MERKEZ CAMİ'NİN MAKETİNİ GETİRTİYOR
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, çalışmadan haberdar olur olmaz talimat vererek maketi belediye bünyesinde değerlendirmek istediklerini bildirdi. Maketi hazırlayan Hasan Güngör’ün de izin vermesi ile çalışma Adana Büyükşehir Belediyesi’ne getiriliyor.
Yaptığı açıklamada çalışmadan memnuniyetini açıklayan Sözlü konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu şekilde el emeği göz nuru ile yapılan çalışmalar her zaman takdire şayandır. Adana’mızın neresinde olursa olsun bu tür çalışmalara desteğimiz sonsuzdur. Bölgemizin tarihine, doğal ve beşeri güzelliklerine, gelenek, görenek ve kültürel değerlerine sahip çıkmak adına amatör dahi olsa bu şekilde çalışmalara her zaman destek vereceğiz. Hasan Güngör Beyin Aladağ ilçemize özgü Pos Çamı dediğimiz bu ağacın binlerce parçasını kullanarak el işçiliği ile aslına birebir sadık kalarak hazırlamış olduğu Sabancı Merkez Cami’nin maketini görmek bizleri mutlu etmiştir. Emeğine sağlık.”