(özel Haber) Balıkesir İl Müftüsü Turgut Açari:

(özel Haber) Balıkesir İl Müftüsü Turgut Açari:

Balıkesir İl Müftüsü Turgut Açari, yeni yıl gecesi içki içmenin, çam kesmenin İslamiyet’le bağdaşmadığını söyledi. Açari, içki içmenin, kumar oynamanın, yılbaşı olmasa da haram olduğunu belirtti.
Yeni yıl kutlamalarıyla ilgili açıklamada bulunan İl Müftüsü Turgut Açari, Batı’nın bazı örf adetlerinin Müslüman toplumuna uymadığını ifade etti. Açari, "2014 yılını bitirmek üzereyiz. Kültürümüzde iki kavram var. Birisi mevlit, diğeri milat. Mevlit, Müslümanlar olarak Peygamber Efendimizin doğum gününü ifade eder. Milat da inancımızda Hazreti İsa’nın doğum gününü ifade eder. Ancak Hristiyan aleminde Hazreti İsa’nın doğduğu gün arasında ihtilaf vardır. Mesela Katolik ve Protestanlar 25 Aralık’ta doğduğunu iddia ederler ve o günü kutlarlar. Ortodokslar 6 Ocak’ta doğduğunu söylerler ve o günü ibadet ve ayinlerle kutlarlar. Romalılar ise 1 Ocak’ta doğduğunu iddia eder ve o günü kutlarlar. Dolayısıyla Batı dünyasında birlik sağlansın diye 25 Aralık’tan 6 Ocak’a kadar süren 2 haftalık tatil yapılır. Ve Hristiyan inancına sahip herkese bugünü Hazreti İsa’nın doğum yıl dönümü olarak kutlasın diye bir fırsat verilir" dedi.
"Batının biz Müslüman ülkelere sirayet eden bazı örf ve adetleri" var diyen Müftü Açari, "Bunların bir kısmı bizim bünyeye uymuyor. Düğün var, bayram var, nişan var. Bazı kutlamalar var. Ama bunları içkili, kavgalı ve dövüşlü hale getirmek Müslümanca bir eğlence değildir. Cenaze merasimleri bizde bellidir. Cenaze peşinden çelenk götürmek, alkış yapmak, slogan atmak, çalgı çalmak Müslümanca bir anlayış değildir. Ama Batı’da bunlar var. Ölüler için gün sayma İslam’da yok, Batı’da var. Nikahsız beraberlik İslam’da kesin olarak yasaklanmış, Batı’da fuhuş yaygın ve evlilik öncesi flört dedikleri bir beraberlik var. Bunlar bize uymayan anlayışlar. Evlere ayakkabı ile girmek, evlerin içinde köpek beslemek, yılbaşı kutlamaları adı altında içki içmek, çam kesmek, dansöz oynatmak. Bunlar İslam’la bağdaşan davranışlar değil. Batı’da aile ve akraba bağları iyice kopmuştur. Komşuluk ilişkileri tamamen zayıflamıştır. İbadethanelerin aşırı derecede süslenmesi, mezhep-cemaat adıyla ibadethane açmak, isimlendirmek ilk defa Hristiyanlar’da olmuştur. Mesela Katolik kilisesi, Ortodoks kilisesi, Protestan kilisesi, Baptist kilisesi gibi. Bu tür gelenekler Batı’ya mahsustur. Bizimle bunların alakası yoktur" dedi.
"BATI’NIN BİLİM VE TEKNİĞİNİ ALALIM"
Batı’daki her şeye kötü denemeyeceğini ifade eden Müftü Turgut Açari, "Batı’da son derece faydalı gelenekler, kültür ve medeniyetler de var. Bunları alabiliriz. Hele bu bilim ve teknik ile alakalıysa bunu Peygamberimiz teşvik bile etmiş. ’İlim, hikmet neredeyse onu alınız. Çin’de bile olsa alınız’ Hadis-i Şerifi’nde bunu ifade ediyor. Birinin elbisesini aldığımızda hemen bize uymaz. Bunun gibi kültür ve bilgi alışverişi yaparken de kendi inancımıza, milletimize, kültürümüze uygun hale getirmemiz gerekir" dedi.
"İÇKİ İÇMEK, KUMAR OYNAMAK VE DANSÖZ OYNATMAK YENİ YIL OLMASA DA HARAMDIR"
Müftülük olarak kendilerine sıkça gelen ’Yılbaşı kutlamak caiz midir’ sorusuna da cevap veren Balıkesir İl Müftüsü Turgut Açari, "Bunu iki kategoride ifade edebiliriz. Biri yılbaşı kutluyorum diye o geceye mahsus hazırlık yapmayı ifade eder. Bir de yeni yılın kutlu olsun, hayırlı yıllar, nice yıllara diye bir cümle söylersek bu caiz midir diye sorulduğu oluyor. Önce ikincisini söyleyeyim. Bir Müslüman diğer bir Müslümana 2015 yılın hayırlı olsun derse, hayırlı seneler derse, nice yıllara gibi bir cümle söylerse bütün bunlar dua cümleleridir. Geçen yılı artık bitirdik, yeni yıl hakkımızda hayırlı olsun demektir. Bunda bir sakınca yoktur. Ama yıl başını kutlayacağım diye gece ekstra bir hazırlık yapmaktan bahsedersek, burada günah dediğimiz içki, kumar, ağaçlara, çevreye zarar verme, komşuları rahatsız etme şeklinde böyle bir kutlama yapılırsa, bunu hangi akşam yaparsanız yapın zaten günahtır. İçki, kumar, dansöz, fuhuş, kavga ve dövüş her zaman yasak ve zararlı olan şeylerdir. Bunu yılbaşı akşamı yapsak da günahtır, başka günler yapsak da günahtır. Bazı şeyler uç noktalarda kendini belli eder. Benim de burada vurgulamak istediğim uç nokta şudur. Birisi düğünlerimiz, ikincisi de cenazelerimiz. Düğünlere katıldığımız zaman bir Müslüman olarak içimiz rahatsa sorun yok. Ama içimiz cız ediyorsa ’böyle yakışmıyor, böyle olmamalı. Burada bir günah oluyor’ diye rahatsız oluyorsak bu düğün şekli bizim inancımıza, kültürümüze ve bünyemize uymuyor demektir. Düzeltilmesi gereken yönleri bulunuyor demektir. Cenazeye katıldığımızda da bizi rahatsız eden sözler, görüntüler ve uygulamalar varsa bu da inancımıza, kültürümüze uymayan cenaze törenidir. Yanlışımız varsa bunlara dikkat edip düzeltmemiz lazım. Zaman, vakit, ömür Allah’ın bize verdiği en büyük nimettir. Peygamber Efendimiz insanların en çok aldandığı konu, sağlık ve boş vakittir diye buyuruyor. Bizim zamanı çok iyi değerlendirmemiz lazım. İçinde bulunduğumuz vakit çok kıymetli. İçinde yaşadığımız yıl sahip olduğumuz yıldır. Bugün bittiği zaman dün oluyor" şeklinde konuştu.