(ÖZEL HABER) DAM ÜSTÜNDE KOYUN BESLİYOR

(ÖZEL HABER) DAM ÜSTÜNDE KOYUN BESLİYOR

Bitlis’in Ahlat ilçesinde ikamet eden Halis Çağlar isimli çiftçi, yer sıkıntısı nedeniyle koyunlarını ahır damında besliyor.
İlçeye bağlı Kırklar Mahallesi’nde yaklaşık 30 yıldır koyunlarını damda besleyen Halis Çağlar (65), görenleri şaşkına çeviriyor. Koyunların damdan düşmemesi içinde sürekli kontrol ettiklerini ifade eden Çağlar, böylece kış süresince içeride kalan hayvanların bol bol temiz hava almalarını sağladığını belirtti. Koyunları dam üstünde beslemenin rahat olduğu kadar da tehlikeli olduğunu söyleyen Çağlar, “Daha önce evimizin önünde hayvanlarımızı besliyorduk. Fakat zamanla bu araziler satılmaya başlandı. Bize ait bir yer olmayınca da çareyi ahırın damında bulduk. Yaklaşık 30 yılı aşkın bir süredir bu şekilde hayvanlarımızı besliyoruz. Tabi hayvanları damda beslemek biraz daha rahat oluyor fakat hayvanların düşme tehlikesi de var. Bunun içinde yem saatlerinde dama çıkardığımız hayvanları ailece kontrol ediyoruz. Ayrıca herkesi dama çıkarmıyoruz. Çünkü hayvanlar ürkerek damdan atlayabilirler. Günde iki defa hayvanlarımızı yemlemek için dama çıkartıyoruz” dedi.
KIŞIN DAMDA YAZIN YAYLADA
Çiftçi Çağlar, hayvanlarını kışın damda beslerken yaz mevsiminde ise köye götürerek yaylada otlattığını belirterek, “120 tane koyunum var. Hepsini tek seferde dama çıkartarak yemlerini veriyorum. Dam kuru olduğu için hayvanlar daha rahat besleniyor. Kışın bu şekilde idare ediyorum, yaz mevsiminde ise hayvanlarımı köye götürüyorum” diye konuştu.
Mahallelinin bu duruma alıştığını belirten Çağlar, yoldan geçen araçların ise zaman zaman durup şaşkınlıkla baktıklarını söyledi.
Çiftçi Yafez Sümer ise hayvanları damda beslemenin bazı avantajları olduğunu ifade ederek, “Dam kuru olduğu için koyun daha güzel besleniyor. Hayvanlara yem verdikten sonra damı temizlemek daha rahat oluyor. Ayrıca karın az olduğu zamanlarda yerler oldukça çamur oluyor. Bu şekilde hayvanlara ot verdiğimiz zaman birçoğu çamur oluyor ve hayvanlar yem yemiyor. Damda beslediğimiz için böyle bir sorunla da karşılaşmıyoruz. Dam üstünde hayvan beslemenin bu gibi avantajlarını da görüyoruz” ifadelerini kullandı.