(özel Haber) Ii. Abdülhamid’in Rüyası Gerçek Oluyor

(özel Haber) Ii. Abdülhamid’in Rüyası Gerçek Oluyor

II. Abdülhamid’in rüyası olan Filyos Vadi Projesi’inde sona yaklaşılıyor. Proje, Kamu İhale Kurumu’ndan (KİK) geçti.
Batı Karadeniz Bölgesi’ni kalkındıracak Filyos Vadi Projesi’ni İHA yerinde görüntüledi. Uzun zamandır hayal olan ve hayalinin gerçekleşmesine az bir zaman kala sanayi kentine dönmesi beklenen Filyos Projesi, Kamu İhale Kurumu’ndan (KİK) geçerek son noktaya geldi. Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın geçtiğimiz günlerde açıklama yapmasıyla Filyos Vadi Projesi kapsamında liman yapımına başlanacağını ve yaklaşık 3 yıl sonra tamamlanacağı belirtildi. Batı Karadeniz’in en önemli projesi haline gelen ve çok uzun zamandır konuşulan projenin hayalinin gerçek olmasına az bir zaman kalırken, alınan bilgilere göre limanın yapımında Kardemir’in talep olduğu kaydedildi. Bölge insanının ekmek kapısı haline gelen ve inşaatın başlamasıyla Batı Karadeniz’in en önemli limanları arasına gireceği Filyos Liman Projesi’nin yapılmasından sonra üst yapıya geçileceği ve Yap-İşlet modeliyle de ihaleye verileceği vurgulandı.
Filyos Vadi Projesi’nin olduğu bölgede kalan Derecikören köyünde ikamet eden 60 yaşındaki Civan Uçar, bundan önce bu alanda ırmağın taşkın koruma altına alınabilmesi için burada olan yerlerini devlete verdiklerini ve sette projesinin yapılmasından sonra bu alanın artık hayal olmaktan çıkmasını ifade ederek şöyle konuştu: “Bölgenin vatandaşı olarak kazma vurulacak deniliyor. 40,50 ve 100 yıllık bir hayal diye söyleniyor. İnşallah bu hayal gerçekleşecek gibi görünüyor. Şuan da hiç çalışma yok gibi görünüyor ama, sette çalışmaları bitti. Sette projesinin tamamlanması demek Filyos Projesi’nin başlamasındaki adımlardan birisidir. Taşkın projesi kapsamında ırmak kanal içine alındı ve kanaldan sonraki yerler içinde istihdama, işyerlerine ve ne gerekiyorsa hale hazır halde getirildi. İnşallah hızlandırılması sonucunda yetkililerden çalışmalar başlanacak deniliyor. Biran evvel başlanılması için gerekli işlemlerin yapılmasını diliyor ve arzu ediyoruz. Sette çalışmaları yapılırken biz bölge insanı olarak buradaki yerlerimiz gitti. Biz bu yerleri verirken “Çalışacağız” ve “İş sahibi olacağız” umudu vardı. Yine o umudumuzu devam ettiriyoruz.”
“BURASI ABDÜLHAMİD’İN RÜYASI VE BİZİM DE RÜYAMIZ”
Filyos Vadi Projesi kapsamında Derecikören köyünde uzun zamandır yaşayan Civan Uçar, projenin yapılabilmesi için arzularının biran önce bu projenin başlamasını ve beklentilerinin bölgede işsizliğin çözülmesi olduğunu kaydetti. Uçar, “Buradaki çalışmalar yapılırken burada insanımız ekmek sahibi oldu. Bundan sonraki yapılacak çalışmalarda da yine ekmek sahibi olacağımızı ümit ediyorum. Bizim beklentimiz sadece iş, iş ve iştir. Bu projenin yapılması için temennimiz biran önce başlamasıdır. Yüz yıldan bu yana böyleydi ve yine bu şekildedir. Burası Abdülhamid’in rüyasıymış ve bizim de rüyamız tabii ki. Bizde bekliyoruz. Burası Abdülhamid’in rüyası olan Filyos Projesi’dir” dedi.