Özgecan Aslan Barış Meydanı'ndaki yarım asırlık kauçuk ağacına saldıran hâkim karşısına çıktı

Özgecan Aslan Barış Meydanı'ndaki yarım asırlık kauçuk ağacına saldıran hâkim karşısına çıktı

Mersin'de, Özgecan Aslan Barış Meydanı'ndaki ağacı matkapla delip, açılan deliklere asit türevi bir sıvı enjekte ederek zarar verdikleri gerekçesiyle haklarında 'nitelikli kamu malına zarar verme' suçundan 4'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 3 kişi yargılandı. Tarafları dinleyen mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. 

Yenişehir ilçesi Adnan Menderes sahilindeki Özgecan Aslan Barış Meydanı'nın simgesi haline gelen yarım asırlık kauçuk ağacı, kök noktasından matkapla 9 delik açılıp içine asitd türevi sıvı enjekte edilerek kurutuldu. Olayla ilgili Mersin Emniyet Müdürlüğü ekipleri soruşturma başlattı. Bölgedeki güvenlik kamerası görüntüleri tek tek incelendi. 29 Haziran günü saat 03.00 sıralarına ağaca sıvı enjekte ettiği güvenlik kamerasıyla saptanan kişilerin kullandığı 34 DKC 222 plakalı aracın Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kiralandığı belirlendi. Aracı kullanan belediye çalışanı Yusuf Soyak gözaltına alındı. Soyak, beraberindeki kişinin Toroslar İlçesi CHP Gençlik Kolları Başkanı Oğuzhan Çakır olduğunu, talimatın da Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek tarafından verildiğini iddia etti. Bunun üzerine Oğuzhan Çakır ile Serdar Salim Gökçek de gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan 3 şüpheli, yurt dışına çıkış yasağı konulup, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bakıma alınan ağaç ise zamanla yeniden yeşerdi.

Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturmanın ardından 3 şüpheli hakkında 'nitelikli kamu malına zarar verme' suçundan 4'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İlk duruşması yapıldı

Mersin 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz sanıklardan CHP Toroslar İlçe Gençlik Kolları Başkanı Oğuzhan Çakır ve belediye çalışanı Yusuf Soyak ile avukatları katıldı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salim Serdar Gökçek ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada savunmasını yapan Yusuf Soyak, "İlacı daire başkanının odasından aldım. Ağacın yanına gidene kadar ne yapacağımızı, bizi ne işle görevlendirdiğini bilmiyordum. Amirim istediği için bu işi yaptım. Başka biri isteseydi yapmazdım, mecbur kaldım. Emir hem gövdeye hem ağacın tamamına ilacın uygulanmasıydı. Buna rağmen sadece bir kere gövdeye, mecburiyetten yaptım. Ağacın yapraklarına püskürtme yapılması emrine uymadım" dedi.

"Alkollüydüm, hatırlamıyorum"

CHP Toroslar İlçe Gençlik Kolları Başkanı Oğuzhan Çakır ise "Yusuf ile önceden sözleşmiştik, beni aldı ve sahile gittik. Sonrasında 'ağaca iyileştirme çalışması' yapacağını söyledi. İlaç ve bakımdan anlamadığım ve alkollü olduğum için bir şey söylemedim. Ağaca ne işlem yaptığını hatırlamıyorum" diye konuştu.

Tarafları dinleyen mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.