Peşmerge o ilçeyi IŞİD'den geri aldı

Peşmerge o ilçeyi IŞİD'den geri aldı

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre Peşmerge güçleri, IŞİD militanlarıyla üç gün süren şiddetli çatışmaların ardından Şengal ilçe merkezine girdi. Bölgedeki savaş, sokak çatışmaları şeklinde devam ediyor.

ÇOK SAYIDA IŞİD MİLİTANI MUSUL'A KAÇTI

Peşmerge komutanlarından Sefin Şingali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının desteğiyle Şengal ilçe merkezine girdiklerini söyledi. Çok sayıda IŞİD militanının, bölgeyi terk ederek Musul'a kaçtığını aktaran Şingali, Sincar'da kalmayı tercih eden militanların, Peşmerge'ye karşı direnmeye devam ettiğini belirtti.

Şingali, ağır silahlar eşliğindeki yeni Peşmerge birliklerinin bölgeye ulaşmasıyla IŞİD'in tamamen etkisiz hale getirileceğini kaydetti.

BARZANİ'DEN AÇIKLAMA

Her yıl aralık ayının ikinci cuma günü 'Cejna Ezi' (Oruç Bayramı) bayramını kutlayan Ezidiler için bir mesaj yayınlayan Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, peşmerge güçlerinin Ezidilere zafer armağan ettiğini söyledi. Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'nın internet sayfasında yayınlanan mesaj şöyle: "Şengal kurtarma operasyonunun Kürdistan Bayrak Günü'nde başlatılması ve peşmerge güçlerinin 18 Aralık'ta Şengal Dağı'na ulaşması özel bir anlam taşımaktadır. Düşmanlar bilsin ki, Kürtlere ve Kürdistan'a karşı içlerindeki kini dökme fırsatını bulsalar da, eninde sonunda işledikleri suçların cezasını çekecekler. IŞİD teröristleri, bütün düşmanlar için ders olacaktır. Bu büyük zafer Ezidi kardeşlerimin Oruç Bayramı'na denk geldi. Buradan Kürdistan milletine duyururuz ki, düşmanların başı, kardeşlerinin ayaklarının altında olacak. "

ŞENGAL'DE NE OLMUŞTU?

Musul'da Yezidi nüfusuyla bilinen Şengal ilçesi, Peşmerge güçlerinin 3 Ağustos'ta çekilmesiyle terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti. Bunun üzerine ilçe ve köylerini terkeden 30 bin Yezidi, Şengal Dağı'na sığınmıştı. Bu Yezidilerin 20 bini güvenli kara koridorunun açılmasıyla Halk Savunma Birlikleri (YPG) kontrolündeki Suriye sınırı güzergahından Irak'ın Duhok iline nakledilmişti. Dağda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuğun ardından kurtulan Yezidilerin, yaşadıkları dünyanın dikkatini çekmişti. IŞİD'in, kendilerine özgü dini inanışları olan Yezidilere saldırması, Irak'a yönelik askeri ve insani yardımları hızlandırmıştı. Şengal Dağı'nda hala 10 bin Yezidi olduğu ifade ediliyor. Irak hükümeti, helikopterlerle bölgedeki Yezidilere belli aralıklarla insani yardım ulaştırıyor.