Pilot artık kokpitte yalnız kalmayacak

Pilot artık kokpitte yalnız kalmayacak

 Geçtiğimiz günlerde Fransa'da 150 kişinin ölümüne nedeni olarak kokpitte tek başına kalan ikinci pilotun psikolojik sorunları nedeniyle uçağı kasten düşürdüğü yönündeki açıklanmanın ardından havacılıkta sektörü harekete geçti.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün verdiği bilgi doğrultusunda; şuan bazı havayolu şirketlerinin operasyonel olarak uyguladığı 'uçuş esnasında kokpitte sürekli olarak mürettebattan iki kişi bulunması' durumunu zorunlu hale getirilmesine ilişkin çalışmalar başlatıldığı açıklandı. Bu uygulama zorunlu hale geldiğinde uçağın kokpitteki bir pilot uçak seyir halindeyken dışarı çıktığında; kabin ekibinden bir kişi, içerideki pilotun yanında duracak. Böylece pilotlar bir daha asla kokpitte yalnız kalmayacak. Atlasjet yetkilileri ise sivil havacılığın bu kuralı yürürlüğe geçirmesiyle kendilerinin de bunu uygulayacağını kaydetti.

THY'DE UYGULAMA BAŞLADI


THY ise uygulamaya başladı. THY Basın Müşaviri Ali Genç, “Daha önce esnek olarak uyguladığımız bu durum artık zorunlu olarak her uçuşumuzda uygulanacak. Artık tüm uçuşlarımızda bir pilot kokpitten çıktığında içerideki pilotun yanında mürettebattan bir kişi muhakkak bulunacak” dedi.

Şirketler teyakkuzda

ABD sivil havacılık bu kuralı uygularken, Federal Alman Hava Taşımacılığı Ticareti Birliği (BDL) Başkanı Matthias von Randow, Alman Basın Ajansı’na yaptığı açıklamada uçuş esnasında kokpitte hiçbir zaman bir pilotun yalnız kalmaması kuralının getirileceğini ifade etti. Ayrıca dünya devi havayolu şirketlerinden Lufthansa, Air Berlin, Easyjet, Monarch Airlines, Virgin and Thomas Cook, Air Canada, Westjet, Air Transat, Norwegian Air Shuttle da yeni kuralı tüm uçuşlarında uygulayacağını açıkladı.

AKŞAM