PKK'lılar ile kan davası çıkabilir!

PKK'lılar ile kan davası çıkabilir!
Ziya Sözen, “çözüm süreci”ne dahil edilmediklerini eleştirerek,"Altyapısı hazırlanmadan elimizden silah alınırsa PKK’lılar öç almaya çalışabilir, korucular kendilerini savunur ve bölge kaosa sürüklenebilir" dedi.

Al Jazeera Türk’e konuşan Ziya Sözen, korucuların “barışın güvencesi olacağını” savundu.

“Çözüm süreci”ne dahil edilmemeleri ve Kürt sorununun çözümünde meselenin sosyolojik boyutunun görmezden gelinmesinin kan davalarına yol açabileceğini belirten Sözen, şunları söyledi:

“Diyelim ki çözüm süreci sağlıklı sona erdi, devlet dağlardan eşkıyayı indirdi, korucuların silahlarını topladı. Bu dağda vurulan 20 ile 30 bin arasındaki örgüt mensubundan kendisini vuran korucuyu bilenler içerisinde binde biri intikam duygusuna kapılıp eline silahı alıp o korucu köyüne gidip bireysel öç alma yoluna giderse yepyeni katliamlar ortaya çıkacaktır.”

Ziya Sözen, olası kan davalarının önüne geçmek için koruculuğun kaldırılması durumunda ortaya çıkacak sosyolojik ve psikolojik durumun dikkate alınmasını istedi.

1990'lı yıllarda aşiret olarak koruculuğu seçenlerin olası silah bırakma günü geldiğinde sıkıntı çıkarabileceklerini de iddia eden Ziya Sözen, devletin bu aşirelerle daha sıkı ilişki içerisine girmesi gerektiğini ifade etti.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 2009 yılında yaptığı araştırmaya göre korucular; öldürme, köy yakma, adam kaçırma, silahlı saldırı, işkence, gasp, taciz ve orman yakma başta olmak üzere 1345 suça karışmıştı.

Ziya Sözen, korucuların karıştığı suçların polis, asker veya doktorların karıştığı suç oranlarından daha düşük olduğunu iddia etti.

Koruculuk sisteminin, PKK'nin ortaya çıkışının nedeni değil sonucu olduğunu savunan Ziya Sözen, bugün suça bulaşan korucuların bu sistem içerisinde tutulmadığını ve korucu alımlarının daha sıkı yapılarak, zorlu eğitimlerden geçirildiklerini vurguladı.