Rusya: Yaptırımlar çıkmaza neden olur

Rusya: Yaptırımlar çıkmaza neden olur

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, çeşitli temaslarda bulunmak için gittiği Rusya'nın Soçi kentinde Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Putin ile toplantısının ardından Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Kerry, "Putin ve Lavrov ile İran, Suriye ve Ukrayna gibi önemli konularda samimi görüşmeler yaptıklarını" kaydetti.

Kerry, ABD ve Rusya'nın ivedilikle ele alınması gereken global konularla uğraştıkları için iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık tutulmasının önemli olduğunu belirtti.

"İKİLİ SAMİMİ BİR TOPLANTI YAPTIK"

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kerry ve Lavrov, bir çok konuyu tartıştıkları uzun ve samimi bir toplantı yaptılar" denildi.
Açıklamada, toplantıda Sergey Lavrov'un, Kerry'e Washington ile ilişkilerde yakın zamanda yaşanan krizde Rusya'nın sorumlu olmadığını söylediği belirtildi. Rusya'nın ikili konularda ve global platformda Washington yönetimiyle yapıcı bir işbirliğine hazır olduğu ifade edilen açıklamada, işbirliğinin ancak dürüst ve eşitliğe dayanan bir temelde mümkün olduğu ifade edildi.
Açıklamada, "Rusya'ya yönelik ilave yaptırımların sadece bir çıkmaza neden olacağı çünkü Rusya'nın ulusal çıkarları ve kendisi için önemli olan konularda ödün vermeye zorlanamayacağı" vurgulandı.
Lavrov ve Kerry'nin toplantıda Ukrayna krizi ile ilgili olarak siyasi bir anlaşmanın alternatifinin olamayacağının altını çizdiklerinin kaydedildiği açıklamada, Rus tarafının 12 Şubat Minsk Anlaşması'na bağlığının önemini vurguladığı aktarıldı. Açıklamada, anayasal reformun, Ukrayna'da kalıcı barışın ön koşulu olduğu ifade edildi.
Dışişleri açıklamasında, "Taraflar, Suriye ile ilgili olarak Şam yönetimi ve muhalefet temsilcileri arasında kapsamlı bir siyasal diyaloğun başlatılması yönünde çabaların sürdürülmesinin gerekliliğini teyit etmişlerdir" ifadelerine yer verildi.
Soçi'de gerçekleştirilen görüşme öncesinde Lavrov ve Kerry, İkinci Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenlerin anısına yapılan anıtı ziyaret ederek çelenk bıraktı. Lavrov, anıta 1945-58 yıllarında seri olarak üretilen efsanevi Sovyet arabası Pobeda kullanarak geldi.


LAVROV, KERRY'E TİŞÖRT HEDİYE ETTİ
Lavrov, Kerry ile gerçekleştirdiği 4 saatlik toplantısının ardından arabaya binerken gazetecilerin, "Görüşme nasıl geçti" sorusunu, "Mükemmel" diye yanıtladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Yardımcısı Mariya Zaharova, gazetecilere yaptığı açıklamada, Lavrov'un Kerry'ye Krasnodar domates ve patatesi ile üzerinde 2. Dünya Savaşı Zaferi'nin sembollerinin bulunduğu tişört hediye ettiğini bildirdi.
Göreve gelmesinin ardından Rusya'yı ikinci kez ziyaret eden Kerry, Ukrayna krizi patlak vermeden önce Mayıs 2013'te Moskova'da temaslarda bulunmuştu.