Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy:

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy:

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu’da çok daha farklı ihtiyaçların ötesinde bir belediyeciliği bu dönemde gerçekleştireceklerini söyledi.
Başkan Aksoy, yerel seçimlerin ardından geçen süre zarfında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek, özellikle seçim döneminde vaat ettikleri büyük projelerde epey yol katettiklerini belirtti.
Yerel seçiler öncesi birkaç eksik noktaları olduğunu ve onları tamamlamaya gayret ettiklerini belirterek, “ Geçen yıldan kalan mevsimsel olarak yetiştiremediğimiz alanlar vardı, onları bitirmeye gayret ediyoruz. Ramazan ayı içersinde biraz asfaltlama dönemi yakaladık ve ardından yağmurlar nedeniyle ara vermiştik. Bu haftadan itibaren asfaltlama çalışmalarına yeniden başlıyoruz. Bu sürede şuan yaptığımız çalışma geçmişte açılmış ama trafiğin işlediği gerekli genişliğe sahip olmayan bir takım yollarımız vardı. İmar planı doğrultusunda hala açılmamış ve geliş gidişli olmayan yollar var. Buraları imar plana göre yaparak alt yapısını baştan aşağı yapıyoruz. Gayzebaşı ve kent parka giden yollar çift şeritli olarak yapılıyor. Duble yol kent ormanına kadar sürecek. Bir diğeri ise şuanda Safranbolu’da esentepe bölgesinde yani bağlar kısmında yerleşik nüfus çok hızlı artıyor. O bölgede yapılaşma çok hızlı. Şuanda Esentepe Mahallesi neredeyse Safranbolu’nun üçüncü büyük mahallesine ulaştı. Buda araç sirkülasyonunu gündeme getiriyor. Çarşı kesiminden hem kıranköy hemde Karabük’e geçmek için özellikle bayramlarda uzun kuyruklar oluşuyor ve trafik sıkışıyor. Özellikle kıranköy mevkii sıkışıyor. Bu yola alternatif olarak deretarla’dan Aşağı tokatlı’dan halk eğitim merkezi kavşağına çıkan yolun standartını yükseltip çift yol yapıyoruz. O yolda da bundan sonra yeni bir cadde kazanıyoruz. Hem trafiği rahatlatacağız hemde oradaki sirkülasyonu hızlandırarak cadde hüviyetine kavuşacak. Alternatif bir ulaşım aksı meydana getiriyoruz. Onla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Göztepe bölgesinde yeni imara açtığımız alanlarda ihtiyaca binayen yol ve alt yapı çalışmaları yapıyoruz” dedi.
“VAAT ETTİĞİMİZ PROJELERİ MESAFE KATETTİK”
2014 Mart ayında yapılan yerel seçimlerde halka bazı büyük projeler vaat ettiklerini de anlatan Aksoy, “Hasandede tepesi, Akçasu deresi, tabakhane ve Belediye binası ile Pazar yerinin kapanması ve düğün sarayı yapılması konusunda. Bunlarla ilgili olarak ekiplerimiz teknik çalışmaları sürüyor. Pazar yerinin üstünün kapatılması ile ilgili çok güzel bir proje ortaya çıktı. Bunu yaklaşık maliyetleri ilgili çalışmaları ve oradaki arazinin belediyemize devri konusunda çalışmalar devam ediyor. Yine aynı şekilde düğün sarayı yapacağımız yerle ilgili Hazineden bize tahsisi ile plan tadilatı ile igili çalışmalarımız hızlıca devam ediyor. Yine Belediye binasının yeri ile ilgili de başlayan bir sürecimiz var. Kaymakamlık şuan Üniversitenin kampüs alanı içerisinde yer alıyor. Karşısında MYO’da 4 binin üzerinde öğrenci okuyor. Hemen yanında 28 bin metrekare büyüklükte fakülte binası inşaatı var. Buda bittiğinde 10 bin civarında öğreci kapasite ulaşılacak o bölgede. Hem kaymakam lojmanı hemde Kaymakamlık Fakülte arasında kalacak. Belediye binamızın konumu ve bina şekli ile Safranbolu’ya yakışmıyor. Tarihi bir kente, dünya mimarisine örnek olarak sunduğu hem şehir yerleşkesi hemde bireysel binalar itibarıyla dünya mimarisine örnek sunduğumuz Safranbolu’nun imrarını yöneten belediyenin binası bu olmamalı. Bunu mutlaka değiştirmemiz lazım. Her ikisini bir yere koyacağımız Karayolları arazisi var. Bunla ilgili Karayolları Genel Müdürlüğüne gittik ve bize buranın tahsisi ile ilgili hazırlık yapıyorlar. Aşama kaydetmeye başladık. Yılsonuna kadar sonuçlanarak kamu kampüsü oluşacak. Adliye, belediye ve kaymakamlık üçü bir yerde olacak. Şehri açabilecek bir noktada” dedi.
“HASAN DEDE TÜRBESİNDE PLAN TADİLATI BAŞLADI”
Hasandede tepesi ile ilgili çok önemli gelişmeler de kaydettiklerini de bilirteren Başkan Aksoy, “Buranın plan tadilatı yapılması gerekli. Çevre Bakanlığı’nda plan tadilatı ile ilgili izinlerimiz çıktı. İnşallah bu izinlerin doğrultusunda planlarımızı yaparak projeye uygun imar tadilatı yapacağız. Prejemizi de koruma kuruluna onaylatıp ihalesine çıkıp bu dönem içersinde yapmayı planlıyoruz. Aksu deresinin ıslahı ile ilgili olarak DSİ Bölge Müdürü ile alanı baştan aşağı gezdik. Şunada hedef daha üst kısımlarından sel kapanı yapmak. Yağmur esnasında suyun bir anda akarak sel olmasına engel olamak için sel göleti yapacağız. Orada biriken suları kurak zamanlarda dengeli olarak sürekli su akmasını sağlayacak şekilde bırakacağız. Dere ıslahını da koruma alanı içerisinde bulunduğundan dokuya uygun ıslah çalışması yapılacak. Bu derenin Cinci Hanın arkasına kadar devam ettiğinden buradan itibaren üzeri kapatılmış. Biz buranın üzerine açarak turizme kazandıracağız. Etrafında çevre düzenlemesi oturma bankları koyarak turizme kazandırmış olacağız. Tabakhane konusunda da oradaki binada devam eden sürecimiz var. Binanın sahibi ile görüşmelerimiz var bir takım noktaları belirledik. Kendileri belli bir yatırım içine girecek ve bizlerde destekleyeceğiz. Tabakhaneden Akçasuya, Hasantepe’den Belediye binasına kadar olan kısımlar ilgili verdiğimiz sözlerin projelerine başladık ve dönemimiz içinde bunları bitireceğiz. İnşallah gayretimizin tamamı bunun için. Geçen dönem Safranbolu’nun halkı için en modern şekilde yaşamaları halinde ne tür ihtiyaçları olduğu noktasında eksiklilerimizi gidermeye çalıştık. Kavşak, su ve kanalizasyon çalışmalarını yaptık. Çağdaş hizmetlerin hepsini veriyoruz. Safranbolu’da çok daha farklı ihtiyaçların ötesinde bir belediyeciliği bu dönemde gerçekleştirmek istiyoruz. Her şeyimiz hazır. Zamana ihtiyacımız var ve 4,5 yıllık gibi bir zamanımız var. Safranbolu’yu devraldığımız 2009 yılı ile mukayese edildiğinde nerdeyse bir başka Safranbolu’nun gündeme geldiğini hep birlikte göreceğimizi düşünüyorum” diye belirtti.
FESTİVAL HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR
15. Altın Safran Belgesel Film Festivali hazırlıkları hakkında da bilgiler veren Aksoy, “Festivallerin 3 farklı fonksiyonları var. Bunun bir tanesi eğlence, diğeri şehrin tanıtımı, son olarak kentin ekonomisine katkıda bulunmak. Eğlence kültürünü boş geçtiğimizde saç ayağının biri eksik olur. Tanıtımı yapamazsanız sadece birbirinizi eğlendirirsiniz. Biz çarşıyı festivalin dışında tutmuyoruz.Çarşı kesiminde festival etkinliklerine katılım çok az ve alanlar kısıtlı. Konser için geniş alan bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Her iş yerinde eski kültürü anlatan elbiseleri giyerek her esnaf ayrı bir etkinlik yapacak. Bu noktada ustlalarımızla bir araya gelerek toplantı yaptık. Unutulmaya yüz tutmuş meslekleri ortaya koyup onlara destek vereceğiz. Bunları ayrıca kamuoyuna da getirerek çıkarak bulma noktasında yaşanan sıkıntıları ortaya koyarak gerekli çalışmaların yapılmasını da sağlayacağız. Yakın bölgelerdeki festivallerde 5 günlük festivallerde konserlerle geçiyor. Safranbolu’da her festival arkasında bir eser bırakıyor. Geçen sene alt temamız mezar taşlarıydı. Bir önceki festivalimizin teması hamam kültürüydü. Bir sonrası su kültürüydü. Her festivalin ardından bir şeyler kazandırdık. Su kültüründe çeşmeleri yaptık, hamam kültüründe kaybolan hamamları ortaya çıkararak onardık. Film ve fotoğraf yarışmasında da yoğun ilgi var. 29 Ağustos’a kadar film ve fotoğraf yarışmalarına katılım başvuruları devam ediyor. Tatmin edici ödüllerimiz var. Bu sene festivalimizle ilgili sokağı hareketlenecek etkinliklerimiz olacak. Kortej yürüyüşümüzü çarşı kesiminde yapacağız. Birçok etkinliğimiz yine çarşıda olacak. Ustalarımızın etkinleri de çarşıda olacak. Bu sene Mustafa Ceceli konseri ile İstanbul kent orkestrası ile Kültür Bakanlığı Devlet Halk dansları topluluğu ile Devlet sanatçıları festivalimize katkı sağlayacaklar” dedi.