Sağlıkta farka dikkat!

Sağlıkta farka dikkat!

Özel Hastanelerin, tüm branşlarda SGK ile anlaşması yok. Örneğin; kalp cerrahisi, tümör cerrahisi, estetik gibi alanlarda SGK, özel hastanelerle anlaşma yapmıyor. Anlaşması yapılmayan onlarca sağlık branşı var. SGK'nın bu tür sağlık sorunları için gösterdiği adres ise, vakıf hastaneleri, kamu üniversite hastaneleri ve eğitim araştırma hastaneleri. SGK, anlaşmalarını bu kurumlarla yapıyor. Aman dikkat! Hasta olan ve sağlık sorunu ile karşılaşan vatandaşların ilk aklına gelen soru 'Muayene için ne kadar ödeyeceğim?' oluyor. Bu nedenle en çok yaşanan sağlık sorunları ve ödenecek tutarları derledik...


Sağlık sorununuza, seçtiğiniz özel, vakıf, üniversite, branş hastanelerine ve özel polikliniklere göre ücretler değişebilir.

HERKES ELİNİ CEBİNE ATIYOR

Sağlık ve sosyal güvenlik konusu 78 milyonun tamamını ilgilendiriyor. Çalışan, çalışmayan veya emekli, kim olursa olsun hastaneye gidince belli bir harcama yapmak durumunda. Devlet hastanelerini tercih edenler muayene başma 5 lira katılım payı ödüyor. Özelde bu tutar 12 liraya çıkıyor. Yıllık hesapta sağlık için cepten çıkan para epey yüksek. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre kişi başma ortalama sağlık harcaması 1232 lira.

ÜCRET YÜZDE 200 ARTIYOR

Sıra bekleme derdinin az olması ve kalite algısı nedeniyle son yıllarda vatandaş özel hastanelere yöneldi. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastaneler ile üniversite ve branş hastanelerine ya da özel polikliniklere gidenler devlet hastanelerine ödedikleri paradan daha fazlasmı ödüyor. Özel hastaneler, SGK'nın ödediği ücretin üzerine yüzde 200 fark ücreti alabiliyor

5 LİRA YERİNE 63 LİRA

Örneğin; kulak-burun-boğaz hastalıklarının tedavisi için devlet hastanesine gidip muayene olanlar 5 liralık katılım paymdan başka bir ücret ödemiyor. Ama 'sıra var, istediğim doktora muayene olamıyorum' diyerek özel hastaneye gidenler, 90 liraya yakın para ödemek zorunda kalıyor.

Bunun 26 lirasını SGK sizin adınıza hastaneye ödüyor. Cebinizden ise 63 lira çıkıyor. Bunun da 51 lirası özel hastane farkı, 12 lirası muayene katılım payı.