Şahin: "şeker Fabrikası’nın Atık Su Arıtma Tesisi Programa Alınmadı"

Şahin: "şeker Fabrikası’nın Atık Su Arıtma Tesisi Programa Alınmadı"

Elbistan Şeker Fabrikası’na kurulması planlanan atık su arıtma tesisi, Türkiye Şeker Fabrikaları’nın 2014 yılı yatırım programına alınmadı.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, 2013 yılı yatırım programında yer alan ve yaklaşık 6 milyon TL’lik bütçesi bulunan atık su arıtma tesisinin, 2014 yılı yatırım programında yer almamasının üzücü bir durum olduğunu söyledi. Söz konusu yatırımın bölge adına büyük önem arz ettiğini ve bu konunun takipçisi olacaklarını kaydeden Şahin, “Bu sorun geçici çözümlerle bertaraf edilemeyecek kadar önemli” diye konuştu.
Kurulduğu 1985 yılından beri atık su arıtma tesisi bulunmadan çalışan ve zaman zaman Ceyhan Nehri ve şehir kanalizasyonuna bıraktığı atık sular nedeniyle cezai müeyyidelerle karşılaşan Elbistan Şeker Fabrikası’nı bu önemli eksiklikten dolayı zor günler bekliyor. Elbistan Şeker Fabrikası’nın 2014-2015 alım kampanyası döneminde de atık sular, havuzlarda çökertilecek ve daha sonra deşarj edilecek.
Elbistan Şeker Fabrikası’nın kuruluşundan bugüne kadar geçen 29 yıllık sürede bu önemli çevre yatırımına kavuşması için çok yaklaşıldığını ancak, alınan karar doğrultusunda arıtma tesisi yapımının 2015 yılı ve daha sonrasına bırakıldığını ifade eden Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, yatırımdan tamamen vazgeçilmediğini de vurgulayarak; “Atık su arıtma tesisi yatırımının programdan kalkmaması için bütçeden çok cüzi bir rakam ayrılmış gözüküyor. Bu da yatırımın önümüzdeki yıl ya da daha sonraki dönem için yapılacağı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Şahin, şunları söyledi:
“Geçmiş dönemlerde Ceyhan Nehri veya şehir kanalizasyonuna zaman zaman fabrikanın atık suları deşarj ediliyordu. Ancak 2012-2013 kampanya döneminde bu konunun geçici çözümü için alınan önlemler sayesinde fabrika atıkları havuzlarda toplandı. Bu da sorunun tamamen ortadan kalkmasını sağlamadı. Fabrikamız çok zor şartlar altında kirliliğin önüne geçici olarak geçmiş oldu. Elbistan Şeker Fabrikası’nın en büyük ihtiyacı olan atık su arıtma tesisinin yapımı için genel müdürlük tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan atık su arıtma tesisinin 2014 yılı yatırım programına alınacağını bekliyorduk. Ancak, yaklaşık 6 milyon TL’ye mal olacak atık su arıtma tesisi 2014 yılı yatırım programına alınmadı. Elbistan ve bölge için şart olan bu tesisin fabrikamıza kazandırılması için başlatılan çalışmanın ertelenmesi bizleri hem üzdü hem de şaşırttı. Şeker-İş Sendikası olarak bu konunun takipçisiyiz. Bundan sonraki süreci de en iyi şekilde takip edeceğiz. Atık su arıtma tesisi bizim için, çevre için olmazsa olmazımız. Bu konuda ilgili yerlerle görüşmelerimizi yapmaya başladık. Umarız en kısa zamanda sonuç alırız ve önümüzdeki kampanya dönemine yetiştirilmesini sağlarız” şeklinde konuştu.
Elbistan Şeker Fabrikası’nın 2014-2015 alım kampanyasının 16 Eylül’de başlayacağını hatırlatan Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, “Fabrikamızda alım kampanyası 16 Eylül’de başlıyor. 320 bin ton kota beklentimiz var. 473 işçimiz bu kampanya dönemi için hazırlıklarını tamamladı ve ilk pancarın işleneceği günü bekliyor. Bu kampanya döneminin çiftçilerimize, işçilerimize ve diğer fabrika çalışanlarına hayırlı olması temennisinde bulunuyoruz” dedi.