Samsun’da Okul Alışverişleri Başladı

Samsun’da Okul Alışverişleri Başladı

Samsun’da 15 Eylül’de başlayacak olan 2014-2015 eğitim-öğretim sezonu öncesi okul kıyafetleri vitrinlerdeki yerini almaya başladı. Üreticiler ve firmalar geçen yıla oranla okul kıyafetlerine zam yapmadıklarını söyledi.
Yeni eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala, okul masrafları bu yıl velileri pek fazla zorlamayacak. Eğitim ve öğretim yılında bu yıl çok sayıda veli kırtasiyeden, mağazalara kadar dolaşmaya başladı. 15 Eylül’de başlayacak olan 2014 - 2015 eğitim öğretim dönemine hazırlanan velilerde okul masraflarının fiyatları bu yıl yüz güldürdü. Samsun’da çok sayıda esnaf okul önlükleri, çanta ve kırtasiye malzemeleri satış fiyatları ile vitrinlerdeki yerini aldı.
İlkokul, ortaokul ve lisede her yıl değişen okul kıyafetleri ve her yıl farklı bir model ile öğrenci ve velilerin beğenisine sunulan okul çantalarında yine çizgi film kahramanları ve futbol takımları vitrindeki yerlerini aldı.
En ucuz ürünler seçilerek yapılan kırtasiye alışverişinde okula yeni başlayacak bir öğrenci için toplam harcama geçen yıl 100 - 120 TL aralığında satıldı. Kırtasiye ürünlerinde kalem, defter, silgi, sulu boya, kuru boya, cetvel, sayma çubuğu gibi pek çok üründe geçen yılın Eylül ayındakiyle şuandaki fiyatlar hemen hemen aynı düzeyde bulunuyor.
Okula yeni başlayacak çocukların aileleri için en önemli harcama kalemlerinden biri olan okul kıyafet fiyatlarında herhangi bir artış yaşanmadı. İlkokul ve ortaokul düzeyindeki bir öğrenci için pantolon 20 - 35 TL, penye kısa kol, 15 TL, uzun kol 20 TL, etekler 25 - 35 TL, gömlekler ise 20 - 30 TL arasında olurken, lise düzeyindeki bir öğrenci için pantolon 30 - 35 TL, penye kısa kol 15 - 20 TL, uzun kol 20 - 30 TL, mont 35 - 40 TL, etek ise 25 - 35 TL arasında olacak. Bir öğrenci ortalama 100 - 120 TL arasında giyinebilecek.
Geçen yıla oranla fiyatlarına zam yapılmayan okul ürünleri bu yıl vatandaşların ceplerini fazla yakmayacağa benziyor. Okul harcamalarının en büyük kalemi olan çantalardaki fiyatlar ise 20 - 100 TL arasında olup, geçen yıla oranla hemen hemen aynı düzeyde bulunuyor.