Samsun’da Sadece 22 Firmanın Yabancı Ortağı Var

Samsun’da Sadece 22 Firmanın Yabancı Ortağı Var

Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün (İŞKUR) yaptığı araştırmaya göre, 2 bin 57 iş yerinden sadece 22 iş yerinin yabancı ortaklarla çalıştığı bildirildi.
Samsun’da faaliyet gösteren ve araştırma kapsamındaki 2 bin 57 iş yerinden sadece 22 tanesinin yabancı ortaklarla çalıştığını ifade eden İŞKUR açıklamasında, “Bu sayı kapsamı oluşturan 2 bin 57 iş yerine oranlandığında yabancı ortaklığı olan iş yeri oranının sadece yüzde 1.1 olduğu görülmektedir. Bu oranın düşük olması şehrin uluslararası yatırımları çekemediğinin göstergesidir. Tüm iş yerleri bazında hesaplandığında yüzde 1.1 olan bu oran 50-249 arası çalışanı olan iş yerlerinde yüzde 3, 250 ve üzeri çalışanı olan iş yerleri için yüzde 13.4’tür. Yabancı ortaklığı bulunan bu iş yerlerinde toplam 2 bin 682 kişi istihdam edilmektedir” bilgilerine yer verdi.
Sektörlere göre yabancı ortaklığı bulunan iş yeri oranlarını açıklayan İŞKUR, inşaat sektörünün yüzde 0.3, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde, ulaştırma ve depolamada ile toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 0.9, imalatta yüzde 1.8, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetlerinde yüzde 7.2 ile bilgi ve iletişimde de yüzde 16.2 olduğunu belirtti.