Sanayiciler isyan etti: 'Ek maliyet kabul edilemez'

Sanayiciler isyan etti: 'Ek maliyet kabul edilemez'

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 1 Ocak 2016‘dan itibaren geçerli olan elektrik tarifesi yayımlandı. Tarifede, organize sanayi bölgelerinden de 'perakende satış hizmet bedeli' alınması sanayicilerin tepkisini çekti. Tüm abone guruplarına uygulanan bu tarife dolayısıyla eskiden 'perakende satış hizmet' bedeli ödemeyen Organize Sanayi bölgelerinin faturaları fazladan zamlanmış oldu. Diğer kullanıcılara yüzde 6,7 oranında yapılan zam, sanayicilerin faturalarına yüzde 10,5 olarak yansıdı. Yapılan hesaplamaya göre, aylık ortalama tüketimi 32 milyon kilovat saat (kWh) olan sadece Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ)'nde perakende enerji bedelinin içinde gizlenen 'perakende satış hizmet bedeli' için aylık 231 bin 456 TL düzeyinde ek ödeme yapılacağı belirtildi.

EPDK’nın yıl başında uygulanmaya başlayan tarifesi ile elektrik tedarik şirketlerinin enerji bedeli adı altında aldığı PSH bedelinin sürekli artan maliyetlerini daha da yükselttiğini dile getiren Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, bu bedelin kaldırılmasını istediklerini söyledi. Sanayiciler olarak yıllardır elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılmasını savunurken, yeni yılda PSH bedeli ile karşılaştıklarını anlatan Telseren, “PSH bedeli ile elektrik faturalarımız yüzde 3 oranında zamlandı. Ayda 100 bin kWh elektrik tüketimi yapan bir tesis yılda PSH bedeli olarak 9 bin TL daha fazla ödeme yapacak. Ayda 32 milyon kWh elektrik tüketimi yapılan bir sanayi bölgesinde ise aylık sanayicilerin cebinden 3 milyon TL’nin yakın ek para çıkacak. Bu olacak şey değil. Hükümetimiz her zaman sanayicilerin maliyetlerini düşürecek proje üretiyor. Bir taraftan bunlar yapılırken, diğer taraftan tedarik şirketlerinin en büyük maliyet kalemimiz olan enerji fiyatlarını artıran bedeli bizden alması kabul edilemez. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli” dedi.

'EK MALİYET KABUL EDİLEMEZ'


Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk ise direk iletim şebekesinden enerji alan Organize Sanayi Bölgelerine eskiden uygulanmayan bu bedelin, faturalara eklenmesinin maliyetlerini daha da artırdığını dikkat çekti. Sanayicinin temel girdisindeki bu maliyet artışının kabul edilemez olduğunu söyleyen Porsuk, “Aslında alınmayan bir hizmet söz konusu edilerek enerji maliyetlerinin artırılması genel enflasyonu yükseltme tehlikesi oluşturuyor. EPDK’nin tarife değişikliği sanayiciyi mağdur etmiştir. Bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.