Savcı Zekeriya Öz'ün Edoğan'a hakaret davası

Savcı Zekeriya Öz'ün Edoğan'a hakaret davası
Twitter'dan yaptığı paylaşımlar nedeniyle Tayyip Erdoğan’ın şikayette bulunduğu Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü.

İddianamedeki yazılı savunmasında Savcı Öz paylaşımlarda isim belirtmediğini, kimseyi hedef göstererek hakaret ve tehditte bulunmadığını savunurken; iddianamede Öz’ün Twitter’daki paylaşımlarında hedef olarak gösterdiği kişinin Erdoğan olduğu belirtildi. 

Duruşma, Öz’ün savunmasını sunması için ek süre verilmesi nedeniyle ertelendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla kendisine yönelik tehdit ve hakaret suçlarını işlediği gerekçesiyle Temmuz ayında avukatları aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Zekeriya Öz’ün Bolu’da görev yapması nedeniyle Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dosyaya bakamaması üzerine dosya Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek imzasıyla düzenlenen iddianame kapsamında Zekeriya Öz hakkında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ve tehditte bulunduğu iddiasıyla Düzce Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmak üzere dava açıldı.

Düzce Cumhuriyet Savcısı Akif Celalettin Şimşek’in hazırladığı iddianamede, Zekeriya Öz’ün Twitter hesabından 16 ve 22 Temmuz tarihleri arasında yaptığı paylaşımlarla dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı tehdit ve hakaret içeren sözler kullandığı iddiasıyla müşteki vekili tarafından Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na 21 Temmuz, 22 Temmuz tarihinde de Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na vermiş olduğu dilekçeler üzerine Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldığı belirtildi. Müşteki vekilinin, müvekkilinin Başbakan ve 12’nci Cumhurbaşkanı adayı olduğunu, şüpheli Zekeriya Öz’ün kendisine ait Twitter hesabından değişik tarihlerde isim belirtmeden başbakanı hedef alarak paylaşımlarda bulunduğunu, bu paylaşımlarda tehdit ve hakaret içerir sözler sarf ettiğini, bu nedenle ilgilinin cezalandırılması için kamu davası açılmasını talep et tiğini belirtti.

"İfade özgürlüğü sınırları içinde"

İddianamede, Zekeriya Öz’ün Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nda vermiş olduğu yazılı savunmasına da yer verildi. İddianamede, Öz’ün savunmasında şikayete konu yapılan yazılarında kişi adı zikretmediğini, hiç kimseyi hedef göstererek hakaret ve tehditte bulunmadığını, yazıların bütün hali ile değerlendirildiğinde siyasi ve sosyal konularda var olan sorunlarla ilgili güncel ve devam eden kamusal tartışmalara katkı niteliğinde eleştiriler olduğunu, tehdit ve hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını, ayrıca sözlerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin birçok kararında da ifade özgürlüğü sınırları içerisinde kaldığına dair örnekler oluştuğunu, Yargıtay’ın da benzer kararlarının bulunduğunu, suçlamaları kabul etmediğini beyan etti.

"İsim zikretmese de başbakan olduğu aşikar"

Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, iddianamede kanaatini şöyle yazdı:
"Şüpheli her ne kadar isim zikretmese de paylaşmış olduğu Twitter hesabında hedef olarak belirlediği kişinin müşteki ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu aşikardır. Tehdit suçunun unsurları irdelendiğinde kişinin hayatı, vücut bütünlüğü ve mal varlığına karşı bir saldırının olacağına dair beyanın bulunması, kötülüğün mutlaka tehdit eden tarafından gerçekleştirilmesi şart olmayıp, üçüncü kişilerin de bunu yapabileceğini beyan etmesi suçun oluşması için yeterlidir. Söz konusu tweette ’Son asırda kimse diktatörlüğe özenmesin, sonu Saddam gibi, Kaddafi gibi olacaktır...’ sözleri tehdit suçunun olduğunu göstermektedir. Hakaret suçu kişilerin onur, şeref ve itibarına yönelik söz ve davranışları kapsamakta, toplumda bu değerlerin önemi ve önceliği çerçevesinde failin kamu görevlisine karşı görevinden kaynaklanan eylemleri bahane ederek Twitter paylaşımlarında ’Hırsız, rüşvetçi, ihaleye fesat karıştıran, devletin parasını çalan ve benzeri’ sözleri sarf ederek mağdurun onur, şeref ve saygınlığını rencide edici tutum ve davranışlarda bulunduğu anlaşılmıştır. Şüphelinin kamu görevlisine karşı hakaret ve tehdit suçlarını işlediği kanaatiyle cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adını talep ve iddia olunur."

Duruşma 20 ocak tarihine ertelendi

Bugün, Düzce 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk davaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları Ali Özkaya ile Burhanettin Sevencan katıldı. Duruşmaya katılmayan Zekeriya Öz’ün savunma ve delilleri ile ek savunmasının tespiti için Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan talimata verilen cevapta sanığın savunmalarını hazırlayıp sunması için süre verilmesine karar verildiği belirtildi. Öz’ün savunması için süre verilmesi nedeniyle duruşma 5 Şubat tarihine ertelendi.

Avukat Ali Özkaya duruşmanın ardından yaptığı basın açıklamasında, "Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde Twitter sosyal medya ortamından kendisine hakarette bulunan ve tehdit eden cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz ile ilgili HSYK kanunundan kaynaklanan şahsi suçlarda en yakın ağır ceza mahkemesi olan Düzce Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın duruşmasına katıldık. Kendisi savunma için süre istediğinden ve henüz talimat cevabı gelmediğinden 5 Şubat tarihine dava ertelendi. Hakimler ve Savcılar Kanunu gereğince hakim ve cumhuriyet savcısının şahsi suçuna en yakın ceza mahkemesinde bakılır" dedi.