Selçuk’ta Deve Güreşleri Festivali Coşkusu Başladı

Selçuk’ta Deve Güreşleri Festivali Coşkusu Başladı

Selçuk-Efes Deve Güreşi Festivali’nin 33’ncüsü bugün coşkuyla başladı. Selçuklular başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinden gelen vatandaşlarla birlikte yabancı turistler de festival arefesinde Selçuk sokaklarını doldurdu. Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Başkan yardımcıları Ali Karakurt, Atilla Aksoy, kurum amirleri ve Selçuk’un kardeş şehri Siegburg Belediyesi Kardeş Şehirler Birliği Başkanı Manfred Hagen katılımcılar arasında yer aldı. Selçuk İstasyon meydanını dolduran develer önce kortej halinde Selçuk sokaklarını renklendirdi. Yabancı turistlerin olduğu kadar dünyanın çeşitli yerlerinden gelen basın mensuplarının da ilgisini çeken develer daha sonra 4. Altın Havutlama Yarışması’nda görücüye çıktı.
Geçmişten günümüze fotoğraflar sergisi
33. Selçuk Efes Deve Güreşi Festivali’ne bir gün kala festival coşkusu önce İstasyon meydanında başladı. Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, belediye başkan yardımcıları Ali Karakurt ve Atilla Aksoy ile birlikte geçmişten günümüze deve güreşleri festivallerinde çekilen fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi. Yörük çadırında açılan sergide deveci kıyafetleri sergilendi.
Deve güreşlerinin Kırkpınar’ı Selçuk’ta nice yıllara
Dünya basınının ilgisini çeken festivalin açılış konuşmasını Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı yaptı.
Selçuk’ta yapılan festivalin deve güreşleri festivalinin en büyüğü olduğunu belirten Başkan Bakıcı, şöyle konuştu: “Nice 33. deve güreşleri festivalinin Selçuk’ta devam etmesi temennimizdir. Deve güreşleri festivalleri güçlenerek Selçuk’umuzda gerçekleşecektir. Kırkpınar’ın nasıl ki yağlı güreşlerde ülkemizin en önemli güreşi olduğu biliniyor ise, aynı şekilde deve güreşlerinde de Selçuk- Efes’in Kırkpınar olduğu bilinmektedir. Bu üstünlüğü en iyi şekilde devam ettirip ilelebet Selçuk’ta deve güreşlerinin yapılmasını bizler ve bizden sonra gelecek nesiller sağlayacaktır. Selçuk ve Selçuklu hemşehrilerimiz bunu hak ediyor” Başkan Bakıcı ayrıca, Selçuk Efes Deve Güreşi festivallerinin yapılmasında emeği geçen katkı sunan herkese teşekkür etti.
İhlal Yok
Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı da deve güreşlerinde herhangi bir şekilde hayvan hakları ihlali yapılmadığının altını çizdi. Kaymakam Boyacı; devenin hayırlı, uğurlu bereketli bir hayvan olduğunu belirterek "Asırlardır devenin insan yaşamında çok büyük bir önemi var. Deve güreşi derneği başkanı ve yönetim kurulu üyelerini, Selçuk Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum” dedi.
En Süslü Deve “Musti”
Festivale katılacak develerin kortej yürüyüşünün ardından 4. Altın Havutlama Yarışması yapıldı. Başkan Zeynel Bakıcı, Selçuk Efes Deve Güreşi ve Devecilik Kültürü Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa İbili, Murat Aydıngil, Hürrem Kaya, Nihat Altınkaya’nın jüri üyesi olduğu yarışmada Ege, Marmara ve Akdeniz’in çeşitli illerinden gelen otantik işlemelerle süslü develer “en süslü deve” seçilerek altın havut (çan) kazanmak için jüri karşısına çıktı. 4. Altın Havut Yarışması’nı Selçuk’tan Hakan Vergi’nin Musti isimli devesi kazandı.
4. Altın Havut Yarışması’nın ardından TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Emre Kızıl da bir konser verdi.