Sıfırın altında 15 derecede şifa bulmaya çalışıyorlar

Sıfırın altında 15 derecede şifa bulmaya çalışıyorlar

Beytüşşebap ilçesine 7 kilometre uzaklıktaki Ilıcak köyü yakınlarında bulunan Zümrüt Kaplıcası, yıllar önce termal otel olarak hizmete açıldı. Ancak 1992'de PKK'lı teröristlerce otelin ateşe verilmesi nedeniyle yöre halkı kendi imkanlarıyla iki açık havuzu kullanmaya başladı. Kato Dağı eteklerindeki Zümrüt Kaplıcası'nda 42 derecelik suyun bulunduğu iki havuzdan, kış aylarında sıfırın altında 15 dereceye rağmen özellikle bel ağrısı, romatizması ve deri hastalığı bulunanlar yararlanıyor. Beytüşşebap Kaymakamı Murat Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede göreve başlayalı kısa bir süre olduğunu, kaplıcayı bir defa gördüğünü söyledi. Kaplıca ile ilgili planları olduğunu kaydeden Şener, "Gerçekten güzel doğal bir zenginlik. Zamanında termal otel olarak kullanılan burayla ilgili planımız var. Henüz projeye dökmedik ama yakında bunu projeye dökerek ıslahına yönelik çalışmamız olacak. İnsanların şifa buldukları bu kaplıcayı halkımıza kazandırmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.



Vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor
Beytüşşebaplı Emin Aslan (55), kaplıcayı, küçüklüğünden bu yana çeşitli hastalıkları iyileştirdiği için tercih ettiğini söyledi. Hastalıklarına şifa bulduğunu, bu nedenle sürekli kaplıcaya geldiğini anlatan Aslan, "Fırsat buldukça ilçemizden 7 kilometre uzaklıktaki kaplıcaya geliyorum. Havalar soğuk ve karlı olmasına rağmen vatandaşlar geliyor. Ancak yazın daha fazla rağbet görüyor. Allah bir nimeti bize vermiş, ne kadar şükretsek azdır." Hakkari'den hafta sonu şifa bulmak için kaplıcaya ailece geldiklerini aktaran 48 yaşındaki Ferman Abi de, bazen sıcaklığın sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğünü, ona rağmen vatandaşların şifa bulmak için kaplıcaya geldiğini kaydetti. Abi, devlet desteği ile kaplıcanın iyileştirilmesi durumunda yurt dışından bile kaplıcaya turist gelebileceğini ifade etti. Karabük Üniversitesinde okuyan Hakkarili Emin Özdemir (22) de tatilini kaplıcaya gelerek değerlendirdiğini aktardı. Ailesi ile kaplıcaya geldiğini belirten Özdemir, hem piknik yaptıklarını hem de kaplıcaya girerek şifa bulduklarını söyledi.

"Sağlıklı insanlar da faydalanabilir"
Şırnak Halk Sağlığı Müdürlüğü Müdür Yardımcısı ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi Uzmanı Sibel Karaaslan, Zümrüt Kaplıcası'nın yıllardır vatandaşların yararlandığı doğal bir zenginlik olduğunu söyledi. Kaplıcalardan çeşitli hastalıklar için faydalanılabileceğini anlatan Karaaslan, şöyle konuştu: "Bunların başında, iltihabı olan veya olmayan romatizmal hastalıklar gelir. Ayrıca cilt, sindirim sistemi, kadın, solunum, böbrek hatta kalp ve damar hastalıkları için kaplıcalardan faydalanılabilir. Kaplıcaların sadece tedavi edici etkileri yoktur, aynı zamanda koruyucu etkileri de vardır. Bağışıklığı güçlendirici etkileri var. Bu açıdan sadece hastalar değil sağlıklı insanlar da kaplıca suyundan faydalanabilir."