Siirt’in Botan Çayi’nda 6 Kişinin Öldüğü Olayla İlgi Bilirkişi Raporu Açıklandı

Siirt’in Botan Çayi’nda 6 Kişinin Öldüğü Olayla İlgi Bilirkişi Raporu Açıklandı

Siirt’te, 24 Ağustos 2014 tarihinde Botan Çayı Meydandere köyü yakınlarındaki suda, Alkumru Baraj kapaklarının açılması sonucu pikniğe giden 6 kişi hayatını kaybetmesi olayı ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda baraj yetkilileri birinci, valilik ve belediyenin ikinci derecede kusurlu olduğu açıklandı.
Siirt’te, 24 Ağustos 2014 tarihinde baraj kapılarının açılması sonucu piknik yapan Osman Parlaküşer ve kızları Semanur Parlaküşer, Betül Parlaküşer, Seval Parlaküşer ile Ahmet Dante ve Fikret Dante kardeşler olmak üzere 6 kişi hayatını kaybetmişti.
Hazırlanan 6 sayfalık bilirkişi raporunda, baraj kapaklarından saniyede 300 metreküp su bırakılması ve suyun 21 kat artması ile olay yerinde su seviyesinin anlık yükselmesinin, nehirde yüzen, piknik yapan vatandaşların boğulmasına neden olduğu ifade edildi. Nehir yatağının 268 kilometre uzunluğunda olması nedeniyle konulan güvenlik levhalarının yetersiz olmadığı ifade edilirken, alarm sisteminin 3 noktada devreye girdiği ve sesin olay yerinde duyulamayacak kadar az olduğu ifade edildi. Raporda köy muhtarlarının bilgilendirilmesi dışında herhangi bir tedbir alınmaması nedeniyle Alkumru ve Kirazlık hidroelektrik işletmesinin sahipleri, işletme yöneticilerini 1’inci derecede asli kusurlu oldukları açıklandı. Nehir havzasında çeşitli yerlerde güvenlik levhalarının olduğu ancak yeterli sayıda olmadığı, halkı uyarmak için devriye gezen araçların ve görevlilerin olmadığı, alarm sisteminin olduğu, ancak yapılan denemede siren sesinin olay yerinde duyulmayacak kadar az olduğu belirtildi. Açıklanan raporda, "Kum ocakları tarafından nehrin yatağını bozmuş ve su bırakıldığında girdaplara neden olacak kadar malzemenin çekilmiş olduğu. Alkumru ve Kirazlık üretim tesislerinin son teknolojiye sahip, bilgisayar destekli modern tesisler olduğu ve enerji üretimini sağlayan 3 ünitenin olduğu. Nehir havzasında bazen telefon şebekelerinin çekmediği, ancak olay anında alarm sisteminin devreye alınması için yollanan telefon mesajına devreye girdiği yönünde cevap mesajı geldiği. Enerji üretimini başlatan kumanda operatörlerinin gelen talimatlar çerçevesinde hareket ettiği. 2 üretim ünitesi aynı anda devreye konulmuştur, su seviyesi ani olarak yükselmiştir" ifadelerine yer verildi.
"BARAJ YETKİLİLERİ 1. DERECEDE, VALİLİK BELEDİYE 2. DERECEDE SUÇLU"
Soruşturmayı yürüten Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan bilirkişi raporunda, Alkumru Hidroelektrik Santralı İşletme Müdürü ve yöneticileriyle, Kirazlı Hidroelektrik Santralı yöneticileri birinci derecede (asli) kusurlu bulundu. Nehir yatağından kum çektikleri için kum ocağı işletmeleri, güvenlik hususunda gerekli önlemlerin alınmamasından ötürü Siirt Valiliği yetkilileri ile piknik yapılacak alanların olmaması veya ihtiyacı karşılayacak düzeyde karşılanmamasından kaynaklı Siirt Belediyesi yetkilileri ise 2. derecede tali kusurlu bulundu. Bilirkişi, barajdaki kumanda operatörlerinin ise kusurlu izafe edilemeyeceğini kaydederek, “Baraj havzasında güvenlik levhaları artırılmalı. Vatandaşları uyarmak ve gözetim için, 4 tekerli ATV türü araçlarla devriye personel dolaşmalı” denilen raporda, acil ihtiyaç anında bile barajın 3 kapağının aynı anda değil, mutlaka aralıklarla açılması gerektiği ifade edildi.