Şile açıklarında batan yük gemisinin yeri tespit edildi!

 Şile açıklarında batan yük gemisinin yeri tespit edildi!

Karadeniz Ereğli'ye gitmek için Gemlik Rodaport Limanı'ndan cuma günü öğleden sonra ayrılan 3 bin 80 ton dökme demir yüklü "Bilal Bal" isimli gemi dün gece Şile açıklarında battı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı denizaltı kurtarma gemisi, Şile'de batan geminin yerini tespit etti.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 'Bi̇lal Bal' isimli gemiden sabaha karşı tehlike sinyali alması ve saat 04.25'te bir gemiden yapılan Şile açıklarında üzerinde "Bilal Bal" yazılı can salı ve filika görüldüğü ihbarı üzerine harekete geçti. Kıyı Emniyeti'ne ait 3 bot ile Sahil Güvenlik botu olay yerine ulaştı. Arama çalışmalarında "Bilal Bal" yazılı can simidi ile "ORAPİN 4" yazılı şişme can salı bulundu. 3 bin 80 ton demir yüklü geminin Şile'nin Ağva Karacaköy'den 7 deniz mili uzaklıkta ve 88 metre derinlikte battığı belirlendi. Gün boyu arama çalışmalarından sonuç alınamazken Sahil Güvenlik'e ait uçak, helikopter ve 2 bot, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 5 bot ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından insansız denizaltı görüntüleme ve tespit cihazı (ROV) destekli bir denizaltı kurtarma gemisi ile çalışmaların sürdüğü bildirildi.

AİLELER ŞİLE'YE KOŞTU

Geminin battığını haber alan mürettebat yakınları da Şile'ye koştu. Çalışmaların yapıldığı noktada endişeli bekleyişlerini sürdüren aileler jandarmadan bilgi edinmeye çalıştı.

7 MİL AÇIKTA 88 METRE DERİNLİKTE BATTI

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı gemiye ilişkin "Gemlik Limanı'ndan Karadeniz Ereğli Limanı'na dökme demir taşıyan 78,5 metre boyunda 'Bi̇lal Bal' isimli gemide Türk vatandaşı olan 10 mürettebat vardır" açıklamasını yaptı. 

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım da Şile açıklarında kaybolan gemiyle ilgili, "Maalesef dün gece Karadeniz'in kuzeyinde bir kosterimiz bilinmeyen bir nedenle batmıştır. 11 personeli arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İnşallah personele sağ salim ulaşırız. Bir kez daha bu olaydan dolayı da gemide bulunan personelin yakınlarına geçmiş

SAHİL GÜVENLİK'TEN AÇIKLAMA

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Şile açıklarında haber alınamayan gemiyle ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada Gemlik limanından Karadeniz Ereğli limanına dökme demir taşıyan 78,5 metre boyunda "Bilal Bal" isimli gemiden  sabah saatlerinde tehlike sinyali alındığı belirtildi.

Şile'nin 7 mil açığında sinyal alınan gemiye ve personeline ulaşılamadığı belirtilen açıklamada, "Gemide Türk vatandaşı 10 mürettebat vardır. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından arama kurtarma faaliyeti icra etmek üzere; 1 Sahil Güvenlik Uçağı, 1 Sahil Güvenlik Helikopteri ve 3 Sahil Güvenlik Botu görevlendirilmiştir" denildi.

Açıklama şöyle devam etti: "İcra edilen arama faaliyetlerinde, Şile sahiline 7 mil mesafede ve 88 metre derinlikte battığı tespit edilen gemiye ait olduğu değerlendirilen can simidi, can salı, filika ve lastik kurtarma botu bulunmuştur. Arama Kurtarma faaliyetlerine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün 5 kurtarma botu da iştirak etmektedir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığından da, insansız denizaltı görüntüleme ve tespit cihazı (ROV) destekli bir denizaltı kurtarma gemisi talebi yapılmıştır. Arama kurtarma faaliyetlerine halen devam edilmektedir"

"MÜRETTEBATA İLİŞKİN ARAMALAR DEVAM ETMEKTEDİR"

Şile açıklarında batan kuru yük gemisinin mürettebatını arama çalışmaları devam ediyor.

İstanbul Valiliği'nden Şile'de kaybolan yük gemisine ilişkin çıklamada, "Gemlik/Bursa’dan Karadeniz Ereğli/Zonguldak’a demir yüklü olarak gitmekte olan Türk bayraklı “Bilal Bal” isimli kuru yük gemisine (Boy: 71 metre Tipi: Kuru Yük, Tonajı: 3237, Yükü: 3080 ton demir) ait 010430C 1 Kasım 2017 tarihinde yardım sinyali alınmasına istinaden bahse konu mevkiye yönelik arama kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır.

Arama kurtarma faaliyetlerine Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığına ait 2 adet sahil güvenlik botu, 1 adet helikopter ve 1 adet uçak ayrıca 3 adet Kıyı Emniyeti botu da iştirak etmektedir. Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait yüzer unsurlar da iştirak edecektir. Gemide 10 Türk vatandaşı mürettebat olduğu değerlendirilmektedir. Su üstünde bulunan filikalarda herhangi bir personel tespit edilmemiştir. Arama kurtarma çalışmalarında geminin mevkisi belirlenmiş olup mürettebata ilişkin aramalar hâlen devam etmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur." denildi.